Tingkat Usaha Bawa Pulang Rohingya Dengan Selamat - UNSC

July 30, 2018

NEW YORK: Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu (UNSC) menggesa Myanmar meningkatkan usaha bagi memastikan semua pelarian Rohingya dapat pulang ke negara mereka dalam keadaan selamat dan sukarela.

 

Pada satu majlis tertutup di ibu pejabat PBB di sini, kesemua 15 negara anggota mendesak Myanmar mewujudkan bantuan pembangunan sosial dan ekonomi selain meningkatkan kemudahan untuk menjamin kepulangan pendatang Rohingya ke negeri Rakhine.

 

"Kesemua anggota UNSC berterusan menekankan kepentingan untuk mengadakan siasatan secara bebas dan telus ke atas semua tuduhan pencabulan serta penderaan hak asasi manusia," kata majlis berkenaan dalam satu kenyataan.

 

Wakil PBB ke Myanmar, Christine Schraner Burgener berkata, kerajaan mengalu-alukan kepulangan ratusan ribu pelarian Rohingya ke Rakhine.

 

"Pihak berkuasa kerajaan secara terbuka mengisytiharkan bahawa mereka mahu membawa semua pelarian terbabit pulang," katanya.

 

Burgener bagaimanapun mengakui situasi yang masih tegang di Rakhine antara penduduk minoriti Islam dan golongan terbesar, penduduk beragama Buddha.

 

"Mereka mahu membawa semua pelarian ini pulang tetapi harus dalam keadaan selamat dan sukarela dengan cara penuh bermaruah dan berterusan," kata Burgener.

 

Sumber :

https://www.bharian.com.my/dunia/amerika/2018/07/453077/tingkat-usaha-bawa-pulang-rohingya-dengan-selamat-unsc 

 

Check our website: http://www.tabungrohingya.com/

Find us on Facebook: https://www.facebook.com/MapimOfficial

Subscribe to our channel: http://www.youtube.com/MediaMAPIM

Follow us on Twitter: https://twitter.com/MapimOfficial

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com