Perjanjian Rahsia Tambah Derita

July 4, 2018

Rohingya tiada jaminan kerakyatan, kebebasan bergerak di Myanmar

 

ANGGOTA Imigresen Myanmar dirakam di kem transit Nga Khu Ra yang menempatkan pelarian Rohingya.

 

YANGON 30 Jun - Pelarian Islam Rohingya yang kembali ke Myanmar tidak diberikan jaminan keakyatan atau kebebasan bergerak di negara ini di bawah perjanjian rahsia antara kerajaan Myanmar dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang dilihat Reuters.

 

PBB telah mencapai perjanjian dengan Myanmar pada penghujung bulan Mei untuk memboleh­kan ratusan ribu pelarian Rohingya yang mencari perlindungan di Bangladesh kembali ke negara ini dengan selamat.

 

Bagaimanapun, perin­cian perjanjian ber­ke­na­an tidak didedahkan kepada umum.

 

Reuters semalam menyemak semula memorandum persefahaman (MoU) yang dipersetujui antara PBB dan pihak berkuasa Myanmar. Draf perjanjian juga dibocorkan dalam talian.

 

Ke­rakyatan dan hak-hak pelarian Rohingya yang kembali ke Myan­mar merupakan perkara penting dalam rundingan berhubung perjanjian untuk memulihkan akses agensi-agensi PBB ke negeri Rakhine selepas dilarang berbuat demikian sejak Ogos lalu.

 

MoU menyatakan pelarian yang pulang akan menikmati kebebasan bergerak yang sama se­perti warganegara Myanmar lain di Rakhine, sesuai dengan undang-undang dan peraturan yang ada.

 

Bagaimanapun berdasarkan teks yang dilihat oleh Reuters, Rohingya tidak dijamin kebebasan bergerak melebihi sempadan Rakhine atau tiada penyelesaian kepada undang-undang dan peraturan yang kini menghalang Rohingya bergerak secara bebas.

 

Pemimpin pelarian dan kumpulan hak asasi manusia berkata, perjanjian itu gagal memastikan hak asasi yang asas kepada kira-kira 700,000 etnik Rohingya melarikan diri daripada tindakan kekerasan tentera, perbuatan yang dianggap Barat sebagai pembersihan etnik.

 

“Hingga kini, mengembalikan Rohingya ke Rakhine bermakna mengembalikan mereka ke sebuah negeri apartheid, sebuah tempat mereka tidak boleh bebas bergerak dan berdepan masalah akses sekolah, hospital dan tempat bekerja yang boleh dipercayai.

 

“Tidak ada perkara dalam dokumen itu yang memberi jaminan akan berlaku perubahan,” kata Penyelidik Amnesty International Myanmar, Laura Haigh.

 

 

Sumber :

http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/perjanjian-rahsia-tambah-derita-1.700172 

 

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com