PBB Rayu Dunia, Teruskan Bantu Rohingya

July 4, 2018

ANTONIA GUTTERES dan Jim Yong Kim menerima taklimat daripada kakitangan Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNHCR) di pusat transit yang menempatkan etnik Rohingya yang baru tiba di Kutupalong, Bangladesh. 

 

NEW YORK 3 Julai – Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Antonio Guterres meningkatkan rayuannya kepada masyarakat dunia supaya me­nyalurkan bantuan kepada PBB untuk membantu kira sejuta pelarian Rohingya di Bangladesh,

 

Lapor agensi berita Xinhua, Gutteres berkata, “mustahil sama sekali untuk kita tidak merasai kesedihan selepas melihat pende­ritaan penduduk Rohingya.”

 

PBB memerlukan bantuan berjumlah AS$1 bilion (RM4.05 juta) yang baru mencecah sebanyak 26 peratus.

 

Guterres mengucapkan terima kasih kepada kerajaan Bangladesh kerana menempatkan kira-kira 700,000 pelarian di daerah Cox’s Bazar, selatan Bangladesh sejak Ogos 2017.

 

“Sukar untuk diterima apabila penduduk Rohingya menderita terlalu lama di di Myanmar terpaksa terus tinggal dalam keadaan kesukaran di kem ini yang tidak dapat dielakkan,” katanya dalam sidang akhbar selepas mengadakan lawatan di Cox’s Bazar, Bangladesh.

Hadir semasa lawatan itu ialah Presiden Bank Dunia, Jim Yong Kim dan Pesuruhjaya Tinggi PBB bagi Pelarian, Filippo Grandi.

 

Sementara itu, Gutteres meminta lebih banyak tekanan antarabangsa dikenakan kepada Myanmar untuk mewujudkan keadaan selamat bagi ratusan ribu umat Islam Rohingya yang telah me­larikan diri dari negara itu sejak tindakan keras tentera pada Ogos tahun lalu.

 

PBB yang memeterai perjanjian dengan Myanmar pada Mei lalu berharap tindakan berkenaan akan membolehkan beribu-ribu Rohingya kembali dengan selamat dengan kehendak sendiri.

 

“Memorandum persefahaman ini adalah langkah pertama menghargai hak progresif rakyat,” katanya.

 

 

Sumber :

http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/pbb-terus-rayu-dunia-bantu-rohingya-1.702453

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com