Majlis Keselamatan PBB Lawat Myanmar, Pantau Krisis Rohingya

April 28, 2018

NEW YORK: Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) akan memulakan lawatan ke Bangladesh dan Myanmar esok, bagi mempertimbangkan langkah berikutnya dalam menangani antara krisis pelarian terburuk di dunia, berpunca daripada pengusiran etnik Muslim Rohingya.

 

Myanmar mula mendapat perhatian antarabangsa sejak kempen kejam tentera yang dilancarkan Ogos lalu mengakibatkan lebih 700,000 Rohingya melarikan diri dari rumah mereka di utara negeri Rakhine ke kem-kem yang penuh sesak di Bangladesh.

 

Majlis itu menggesa Myanmar untuk membenarkan mereka kembali dengan selamat dan mengambil langkah perlu dalam mengakhiri diskriminasi yang dideritai minoriti Islam di negara majoriti Buddha itu sejak berdekad lalu.

 

Lawatan bermula di kem Cox Bazaar, Bangladesh di mana delegasi akan bertemu dengan pelarian, yang pernah berdepan pengalaman pembunuhan kejam, perkosaan dan pembakaran kampung di tangan tentera dan militan Myanmar. Ia pernah didokumenkan dalam laporan hak asasi manusia PBB sebelum ini.

 

Kunjungan empat hari yang diketuai Kuwait, Britain dan Peru itu dijangka termasuk perjalanan dengan helikopter ke Rakhine untuk membenarkan delegasi melihat perkampungan yang terjejas akibat keganasan, termasuk Pan Taw Pyin dan Shwe Zar.

 

Majlis juga akan mengadakan perbincangan dengan pemimpin de facto Myanmar, Aung San Suu Kyi yang dikritik kerana gagal mempertahankan isu Rohingya, dan Perdana Menteri Bangladesh, Sheikh Hasina.

 

Duta Kuwait, Mansour al-Otaibi berkata, kunjungan itu bukan bertujuan untuk 'mengutuk mahupun memalukan' Myanmar, sebaliknya menjelaskan kepada mereka bahawa isu ini cukup dekat di hati komuniti antarabangsa yang bersungguh untuk menyelesaikannya.

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com