5 Pelarian Rohingya Maut Di Lautan

April 9, 2018

BANDA ACEH: Lima pelarian Rohingya yang terkandas hampir tiga minggu di tengah laut berjaya diselamatkan sekumpulan nelayan Indonesia, semalam.

 

Ketua Misi Mencari dan Menyelamat Aceh Timur, Abdul Musafir, berkata semua pelarian itu pada awalnya terdiri daripada 10 orang, namun lima daripadanya meninggal dunia akibat kebuluran dan mayat mereka terpaksa dibuang di tengah laut.

 

Menurut beliau, operasi menyelamat itu dilakukan beberapa hari selepas sekumpulan pendatang Rohingya tiba di Malaysia.

 

"Kumpulan yang diselamatkan nelayan kami itu terdiri daripada dua lelaki berusia 28 dan 38 tahun, seorang wanita berusia 20 tahun, remaja perempuan berusia 15 tahun dan kanak-kanak lelaki berusia lapan tahun.

 

"Mereka dilihat berada dalam sebuah bot kecil di antara perairan Thailand dan Myanmar, kira-kira 325 kilometer dari wilayah Aceh," katanya.

 

Beliau berkata, semua pelarian itu dibawa pulang ke Aceh dan tiba awal pagi tadi.

 

"Kumpulan berkenaan memberitahu mereka bersama 24 pendatang Rohingya yang lain tetapi terpisah di pertengahan jalan dan terkandas kira-kira 20 hari di tengah laut.

 

"Lima rakan mereka meninggal dunia akibat kebuluran dan mayat mereka terpaksa dibuang di tengah laut," katanya

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com