Musim Monsun Ancam Pelarian Rohingya

April 3, 2018

SINGAPURA: Panel penasihat antarabangsa Myanmar mengenai isu Rohingya berkata, ketibaan musim monsun dijangka mengundang 'kadar kematian yang tinggi', memandangkan pembinaan struktur bangunan di kem pelarian di Bangladesh tidak mampu menahan ribut.

 

Kumpulan hak asasi itu berkata, kira-kira 700,000 pelarian, sebahagian besarnya penduduk Islam Rohingya meninggalkan Rakhine, Myanmar sejak Ogos lalu, bagi mendapatkan perlindungan di Cox's Bazar, Bangladesh.

 

Mereka kini tinggal di dalam khemah yang diperbuat daripada plastik dan bulu.

 

"Kita sekarang sedang mengejar masa kerana musim monsun bakal tiba.

 

"Ketika ini, kem penempatan sudah memuatkan hampir satu juta manusia dan ia tidak mampu menampung ketibaan musim monsun.

 

"Jika tiada usaha diambil untuk melaksanakan program penghantaran semula atau penyerahan bantuan, jumlah kematian yang dicatatkan mungkin besar," kata ketua lembaga sekretariat itu, Kobsak Chutikul dalam satu sidang media di sini.

 

Sementara itu, Bangladesh kini bertungkus-lumus menyiapkan kem penempatan baharu di pulau berhampiran, iaitu Bhasan Char selepas penangguhan perjanjian penghantaran semula pelarian antara kedua-dua negara, menjelang ketibaan Monsun akhir bulan ini. 

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com