PRESIDEN Myanmar, Htin Kyaw Letak Jawatan

March 29, 2018

YANGON: Presiden Myanmar, Htin Kyaw meletak jawatan hari ini, sekali gus menyebabkan Kaunselor Kanan, Aung San Suu Kyi kehilangan sekutu rapat, bagi berdepan dengan tekanan antarabangsa berhubung krisis di Rakhine.

 

Htin Kyaw yang juga rakan lama Suu Kyi, dianggap sebagai proksinya bagi mentadbir Myanmar, selepas beliau dihalang daripada memegang jawatan itu mengikut Perlembagaan yang digubal junta tentera.

 

Justeru, peranannya lebih berbentuk istiadat selepas Suu Kyi melantik dirinya sebagai Kaunselor Negara dan sering terbabit dalam pentadbiran.

 

Namun, Htin Kyaw kekal sebagai ketua negara dan sekutu utama Suu Kyi dalam kepemimpinan partinya.

 

Sebelum ini, timbul khabar angin mengenai tahap kesihatan Htin Kyaw, 72, yang baru-baru ini dilihat kehilangan berat badan dengan mendadak, selain dilapor pernah mengalami masalah jantung.

 

"Presiden Myanmar, U Htin Kyaw meletak jawatan pada 21 Mac 2018," kata satu kenyataan yang dimuat naik di laman Facebook rasmi presiden.

 

Bagaimanapun, kenyataan itu tidak mendedahkan sebarang maklumat mengenai punca peletakan jawatan itu, sebaliknya berkata: "Beliau (Htin Kyaw) ingin berehat bersama keluarga daripada tugas yang disandang ketika ini".

 

Kenyataan itu juga menyebut, pemimpin baharu Myanmar akan dipilih dalam tempoh 'tujuh hari bekerja'.

 

Setakat ini, tiada calon terdekat dilatih bagi menyandang jawatan itu, tetapi beberapa nama pemimpin kanan parti pernah disebut untuk mengetuai pentadbiran Myanmar ketika Suu Kyi mengambil alih kuasa.

 

Menurut Perlembagaan, Naib Presiden Myanmar, Myint Swe, yang juga bekas jeneral akan mengisi kekosongan jawatan itu sehingga presiden baharu dilantik. 

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com