PBB Kritik Ketua Tentera Myanmar

March 29, 2018

NEW YORK : Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu (PBB), Antonio Guterres mengkritik kenyataan dibuat ketua tentera Myanmar yang berkata etnik Rohingya tidak memiliki sebarang persamaan dengan kumpulan etnik lain di negara itu.

 

Menurut beliau, kenyataan dibuat Jeneral U Min Aung Hlaing pada satu perhimpunan tentera itu amat mengejutkan, justeru semua pemimpin Myanmar digesa bersatu bagi menentang sebarang unsur kebencian dan mempromosikan kehidupan berbilang budaya yang harmoni.

 

Hlaing pada satu perhimpunan di utara negeri Kachin, semalam merujuk etnik Rohingya sebagai 'Benggali' iaitu istilah yang diguna pakai untuk menggambarkan mereka sebagai orang asing dan berkata, kaum berkenaan tidak memiliki sebarang persamaan dengan etnik lain di Myanmar.

 

"Ketegangan di Myanmar semakin bertambah kerana Benggali ini menuntut kerakyatan," kata jeneral itu seperti dilaporkan oleh Dhaka Tribune.

 

Guterres berkata, terdapat keperluan yang amat kritikal untuk memastikan semua pendatang Rohingya boleh pulang ke negara asal mereka dengan selamat, bermaruah dan sukarela.

 

Majlis Keselamatan PBB sedang menunggu lampu hijau dari pihak berkuasa Myanmar untuk melihat sendiri krisis pelarian etnik Rohingya tetapi sehingga kini masih belum beroleh sebarang jawapan.

 

Guterres sejak beberapa bulan lalu sedang menimbang kemungkinan untuk melantik wakil khas bagi Myanmar yang dipercayai mampu mengenengahkan masalah menyelubungi etnik Rohingya di peringkat antarabangsa. 

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com