Kotor Punca Penyakit Merebak

March 29, 2018

MAJORITI keadaan fizikal bayi-bayi pelarian Rohingya di Kem Cox's Bazar, Bangladesh hampir sama, iaitu perut kembung, berkepala besar, serta kaki dan tangan bengkok tidak seperti bayi sihat, pemandangan yang biasanya dilihat di Afrika seperti Somalia dan Sudan yang menghadapi kebuluran. 

 

Persoalannya, adakah fenomena kebuluran sedang melanda penghuni kem-kem pelarian Rohingya?

 

Hakikatnya, misi kemanusiaan dan bantuan yang ada jauh lebih kecil berbanding jumlah pelarian.

 

Hasil tinjauan di kem-kem mendapati kebanyakan ibu bapa seolah-olah menganggap bayi mereka menghidap penyakit misteri, lantaran para doktor tidak dapat memberitahu apakah jenis penyakit sebenar yang menyerang bayi-bayi berkenaan.

 

Bagaimanapun, selepas menemui petugas di Hospital Cox’s Bazar memberikan sedikit jawapan kepada persoalan penyakit misteri itu. Kebanyakan bayi di kem pelarian menghadapi masalah kekurangan zat dan vitamin selain terdedah kepada pelbagai ancaman penyakit disebabkan punca air tidak bersih dan persekitaran kem yang terlalu kotor.

 

Agak memualkan apabila melihat najis-najis manusia terdapat di mana-mana hingga menimbulkan bau busuk melampau. Tandas-tandas pula dalam keadaan sangat kotor dan menjijikkan. Jika dalam perjalanan pertama keadaan ini tidaklah begitu teruk, saya percaya jumlah tandas tidak mencukupi disebabkan bilangan pelarian semakin bertambah sementara tandas sedia ada sudah penuh takungan najisnya.

 

Selain itu, jumlah tempat air bertakung semakin meningkat, parit dan lubang tersumbat dengan pelbagai sisa kekotoran.

 

Saya juga dimaklumkan oleh petugas sukarelawan asing, kadar ibu-ibu mengandung juga akan terus berlaku, lantaran apa jua keadaan di sini tiada peraturan, tiada sistem dan tiada panduan, sedangkan naluri manusia adalah sesuatu yang fitrah.

 

TERUSKAN MEMBANTU

 

Kesimpulannya, hanya masa dan ketika bakal menentukan semua ini, tempoh enam bulan dan seterusnya akan memperlihat keadaan lebih dahsyat selagi konflik Rohingya tidak segera diselesaikan.

 

Ibarat luka bertambah dalam, keadaan kanak-kanak dan pelarian lain pastinya akan terus bertambah tenat di kem-kem pelarian di seluruh Cox’s Bazar.

 

Saya berharap agar rakyat Malaysia terus menyumbang pelbagai bentuk barangan seperti tilam, bantal, cadar, tikar, peralatan dapur, pakaian, ubat, barang makanan dan sebagainya. Memandangkan halangan dan kesulitan bakal dihadapi dalam membuat sumbangan akibat peraturan imigresen dan sebagainya oleh kerajaan Bangladesh, tambang perjalanan dan keadaan fizikal kem yang mencabar, sudah pasti tidak semua mampu sampai ke sana untuk menghulurkan sumbangan.

 

Oleh itu sumbangan boleh dibuat kepada Mapim yang mempunyai wakil dan berpengalaman luas dalam usaha kemanusiaan di Cox’s Bazar.

 

Sumbangan rakyat Malaysia boleh digunakan untuk membina rumah, masjid, surau, telaga air bersih, pek makanan , kayu api, ubat-ubatan dan lain-lain ke keperluan mendesak yang sangat diperlukan oleh pelarian buat masa ini. 

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com