Etnik Buddha Pindah Ke Kampung Rohingya Di Rakhine

March 20, 2018

KOE TAN KAUK: Etnik Buddha Myanmar mengambil kesempatan berpindah ke Rakhine di utara negara itu, pernah dikuasai etnik Muslim Rohingya sebelum ini dalam rancangan mengubah demografi setempat.

 

Mereka berpindah ke beberapa kawasan di Rakhine yang sudah 'dibersihkan' daripada penduduk Rohingya, selepas perkampungan mereka dimusnahkan dan hanya tinggal kesan berlopak di kawasan pertanian subur.

 

Pendatang Rakhine itu adalah golongan miskin berasal dari kawasan stabil di selatan dan buat masa ini, jumlah mereka masih sedikit.

 

Namun, mereka membawa harapan besar sebagai perintis pelan 'Rakhinisasi' yang ditaja penderma untuk mengubah demografi kawasan yang satu ketika dulu dihuni majoriti penduduk Islam berkenaan.

 

"Kami amat takut dengan golongan 'Kalar' sebelum ini dan tidak merancang untuk ke sini.

 

"Namun kini mereka tiada di lagi, kami berpeluang bertemu saudara yang menetap di sini," kata Chit San Eain, 28, yang berpindah bersama suami dan anaknya ke pondok asas di sini merujuk gelaran menghina penduduk Muslim.

 

Katanya, runtuhan penempatan Rohingya terletak sejauh beberapa kilometer dari pondok didiaminya.

 

Hampir 700,000 etnik Rohingya diusir dari utara Rakhine ke Bangladesh sejak 25 Ogos lalu oleh tentera Myanmar. Tambahan 300,000 lagi dihalau dari selatan dan tengah Rakhine dalam kempen tentera sejak 1970-an.

 

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menyifatkan operasi tentera tahun lalu itu sebagai 'pembersihan etnik' dengan pegawai kanannya berkata, semua bukti menunjukkan pembunuhan beramai-ramai jelas berlaku.

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com