Myanmar Lakukan Pembunuhan Beramai-ramai - PBB

March 16, 2018

 

GENEVA: Pakar hak asasi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), hari ini memberi amaran kekejaman dilakukan ke atas minoriti Islam Rohingya di Myanmar menunjukkan 'tanda pembunuhan beramai-ramai' dan menegaskan kerajaan perlu bertanggungjawab.

 

Hampir 700,000 etnik Islam Rohingya melarikan diri dari negeri Rakhine ke Bangladesh sejak Myanmar melancarkan kempen ganas ke atas militan enam bulan lalu susulan siri kebakaran khianat, pembunuhan dan rogol dilakukan tentera dan samseng.

 

Myanmar menyangkal keras dakwaan Amerika Syarikat dan PBB bahawa ia melakukan pembersihan etnik, menegaskan ia bertindak balas kepada serangan Tentera Pembebasan Arakan Rohingya lewat Ogos lalu.

 

Namun hari ini, wakil khas PBB ke Myanmar, Yanghee Lee, menyatakan alasan itu tidak cukup kukuh.

 

"Saya semakin yakin jenayah dilakukan, menunjukkan tanda pembunuhan beramai-ramai dan menggesa bertanggungjawab," katanya kepada Majlis Hak Asasi Manusia PBB.

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com