Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

 

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu: Amerika Syarikat (AS) semalam menggambarkan penafian Myanmar berhubung pembersihan kaum Rohingya sebagai ‘mengarut’ dalam pada ia menggesa Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), memastikan tentera negara itu dipertanggungjawabkan dan memberi tekanan terhadap Aung San Suu Kyi supaya ‘mengiktiraf perbuatan kejam berkenaan.’

 

“Golongan berkuasa di dalam kerajaan Myanmar menafikan wujudnya pembersihan kaum di Rakhine.

 

“Untuk memastikan dakwaan mereka tidak boleh dipertikaikan, mereka menyekat akses ke Rakhine oleh sesiapapun atau mana-mana organisasi yang mungkin menjadi saksi kekejaman dilakukan itu, dan ini termasuk Majlis Keselamatan,” kata Duta AS ke PBB, Nikki Haley.

 

Susulan itu, dia turut menyelar penahanan dua wartawan agensi berita Reuters yang ditahan kerana melaporkan pembunuhan beramai-ramai Muslim Rohingya dan seterusnya menggesa pembebasan mereka.

 

“Sudahlah begitu berani mereka meletakkan media pula sebagai pihak bersalah. Kami turut menggesa pembebasan segera dua wartawan Reuters yang ditahan semata-mata melaporkan isu pembunuhan beramai-ramai Muslim Rohingya,” katanya.

 

Laporan khas Reuters itu yang diterbitkan minggu lalu memperincikan kejadian yang membawa kepada pembunuhan 10 lelaki Rohingya dari perkampungan Inn Din di Rakhine yang mayat mereka ditemui dalam kubur besar-besaran selepas ditetak atau ditembak mati askar dan jiran mereka yang beragama Buddha.

 

Duta Perancis ke PBB, Francois Delattre turut menegaskan kepada Majlis Keselamatan bahawa pembunuhan beramai-ramai Muslim Rohingya yang dilaporkan Reuters itu satu jenayah terhadap kemanusiaan.

 

Myanmar berulang kali menafikan pembersihan kaum berlaku.

 

 

 

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com