Myanmar Biar Rohingya Kelaparan

March 13, 2018

Yangon: Selain keganasan, kerajaan Myanmar kini membiarkan penduduk etnik Rohingya kelaparan bagi memaksa mereka meninggalkan perkampungan menunjukkan pembersihan etnik masih berlaku.

 

Wakil hak asasi manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Andrew Gilmour, berkata: “Kaedah ‘keganasan’ sudah berubah daripada pembunuhan dan rogol beramai-ramai tahun lalu, kepada kempen kebuluran paksa bertujuan memaksa saki-baki etnik Rohingya meninggalkan perkampungan mereka.”

 

Pembantu Setiausaha Agung untuk Hak Asasi Manusia PBB itu memberikan kenyataan selepas bercakap dengan pelarian Rohingya yang baru tiba di kem pelarian di Bangladesh.

 

Menurutnya, pelarian yang baru tiba ialah dari kawasan pedalaman Rakhine.

 

“Pembersihan etnik Rohingya oleh rejim Myanmar masih berterusan. Saya merasakan tiada kesimpulan lain daripada apa yang kita lihat dan dengar di Cox’s Bazar,” katanya.

Kenyataan beliau mendakwa ‘mustahil’ untuk etnik Rohingya pulang ke Myanmar dalam masa terdekat walaupun Myanmar berjanji untuk mula mengambil sebahagian daripada pelarian.

 

“Kerajaan Myanmar sibuk memberitahu dunia ia sudah bersedia menerima semula Rohingya, namun pada masa sama memaksa mereka melarikan diri ke Bangladesh.

“Justeru, penghantaran pulang pelarian secara selamat pasti mustahil berikutan keadaan ini,” katanya.

 

Tentera Myanmar menutup kawasan di utara Rohingya kepada pemberita, diplomat dan banyak pertubuhan bantuan dan hanya membenarkan lawatan terkawal.

 

Kira-kira 700,000 etnik Rohingya melarikan diri ke Bangladesh sejak keganasan bermula pada Ogos lalu dengan membawa cerita pembunuhan dan rogol oleh tentera serta penduduk Buddha yang membakar perkampungan mereka.

 

Setiap minggu ratusan pelarian Rohingya masih memasuki Bangladesh menunjukkan keganasan di Rakhine belum tamat.

 

Ratusan perkampungan Rohingya dibakar dan imej satelit terbaru menunjukkan sekurang-kurangnya 55 perkampungan musnah sepenuhnya. 

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com