Sami Kontroversi Nafi Dalang Konflik Di Rakhine

March 12, 2018

 

YANGON: Sami pelampau Myanmar, Wirathu, hari ini menegaskan retorik anti-Islamnya tiada kaitan dengan keganasan di negeri Rakhine, ketika tampil semula selepas diharamkan berucap selama setahun.

 

Wiranthu adalah sami pelampau Buddha negara itu paling terkenal, yang muncul sebagai kuasa politik sejak peralihan negara itu daripada pemerintahan penuh tentera bermula 2011.

 

Keganasan dilakukan ke atas komuniti Islam seluruh Nyambar, tetapi paling teruk adalah minoriti Islam Rohingya di Rakhine, yang dilihat sebagai pendatang tanpa izin dari Bangladesh atau digelar Benggali.

 

Hampir 700,000 etnik Rohingya melarikan diri ke Bangladesh sejak tentera melancarkan kempen kekerasan susulan serangan ke atas pos polis dan tentera pada 25 Ogos lalu.

 

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menyifatkan kekejaman itu sebagai pembersihan etnik dan kemungkinan pembunuhan beramai-ramai.

 

Rakhine berhadapan 'keganasan Benggali' kata Wiranthu hari ini, menolak dakwaan beliau mencipta konflik di negeri itu.

 

Beliau menyatakan keamanan yang dinikmati di tempat kelahirannya, Mandalay.

 

"Jika Wiranthu mencetuskan konflik, Mandalay akan menjadi abu.

 

"Dunia tidak mengetahui kebenaran ini," katanya, merujuk kepada diri sendiri di majlis di Yangon.

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com