Myanmar Halang Penghantaran Pulang Etnik Rohingya

March 8, 2018

 

DHAKA 8 Mac - Menteri Kabinet Bangladesh menuduh Myanmar cuba menghalang usaha penghantaran pulang lebih 750,000 pelarian Rohingya, sambil menegaskan etnik minoriti itu berkemungkinan tidak akan kembali ke negara mereka.

 

Menteri Kewangan, A.M.A Muhith berkata, perjanjian penghantaran pulang pelarian yang ditandatangani antara Myanmar dan Bangladesh pada November lalu berkemungkinan berdepan kegagalan walaupun pendirian rasmi kerajaan menegaskan bahawa etnik minoriti itu harus kembali ke kampung halaman mereka.

 

Dalam pada itu, Pesuruhjaya Tinggi Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Zeid Ra’ad Al Hussein dalam ucapannye kepada Majlis Hak Asasi Manusia PBB berkata, penghapusan etnik masih berlaku di Rakhine apabila terdapat laporan bahawa pihak berkuasa Myanmar memusnahkan kawasan yang dipercayai kubur besar etnik Rohingya.

 

Beliau menyifatkan tindakan itu sebagai usaha yang sengaja dilakukan untuk menghapuskan bukti jenayah antarabangsa dan kemungkinan jenayah terhadap kemanusiaan.

 

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com