10 Pelarian Rohingya Dalam Kem Maut Dipijak Gajah

March 8, 2018

 

GENEVA: Sepuluh pelarian Rohingya maut dipijak sekumpulan gajah yang sedang mencari makanan, kata Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) semalam, sekali gus mengumumkan rancangan baharu yang memberi fokus kepada keharmonian tempat tinggal membabitkan pelarian dan haiwan berkenaan.

 

Kira-kira 700,00 penduduk Rohingya di Myanmar dilaporkan melarikan diri ke sempadan Bangladesh sejak Ogos tahun lalu susulan kekejaman tentera yang disifatkan PBB sebagai kempen pembersihan etnik.

 

Kem pelarian dibina secara meluas di Cox's Bazar terletak di sempadan Bangladesh, termasuk Kutupalong yang kini diisytiharkan sebagai kem pelarian terbesar di dunia.

 

Selain tinggal dalam persekitaran sesak dan serba kekurangan, agensi pelarian PBB mendakwa ancaman gajah liar yang semakin berleluasa lebih membimbangkan.

 

"Kawasan yang kini menempatkan kem pelarian Kutupalong sejak sekian lama menjadi habitat penting bagi gajah Asia.

 

Dianggarkan terdapat kira-kira 40 ekor gajah yang sering berulang-alik di antara Bangladesh dan Myanmar untuk mencari makanan," kata agensi berpangkalan di Geneva dalam satu kenyataan."Sewaktu kawanan gajah liar melintasi kawasan kem, pertembungan antara haiwan dan penghuni di situ tidak dapat dielakkan sekali gus mencetuskan pelbagai perkara buruk.

 

"Kematian sepuluh pelarian yang dibunuh gajah yang ketakutan itu amat tragik. Itu belum termasuk mangsa yang cedera dan kemusnahan harta benda berpunca daripada kekacauan ini, "ujar kenyataan itu. - AFP.

 

 

 

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com