25 Peratus Kanak-kanak Rohingya Kurangan Gizi: UNICEF

March 5, 2018

COX’S BAZAR – Satu perempat daripada pelarian kanak-kanak muslim Rohingya di bawah usia lima tahun menderita kekurangan gizi yang boleh mengancam nyawa.

 

Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF) berkata, berdasarkan kajian kesihatan dan pemakanan yang dijalankan pada Oktober lalu menunjukkan 25 peratus pelarian kanak-kanak berdepan kekurangan zat makanan dan beberapa penyakit lain.

 

Jurucakap UNICEF, Chritophe Boulierac berkata, hampir separuh daripada pelarian kanak-kanak di Bangladesh menghidap anemia, sehingga 40 peratus mereka mengalami cirit-birit, dan 60 peratus lagi mengalami jangkitan pernafasan akut.

 

Ketua UNICEF Bangladesh, Edouard Beigbeder berkata, kebimbangan dan ketakutan terburuk agensi itu kini menjadi kenyataan.

 

“Kanak-kanak pelarian mengalami penderitaan yang tidak dapat dibayangkan. Mereka melarikan diri dari kediaman mereka dan kini menghidap krisis kesihatan,” katanya.

 

Setakat Ogos sehingga bulan ini, lebih 655,000 umat Islam Rohingya melarikan diri dari Myanmar, di mana separuh daripada mereka merupakan kanak-kanak.

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com