Aung San Suu Kyi Mesti Letak Jawatan

February 28, 2018

 

PHNOM PENH 27 Feb. – Pemenang Hadiah Nobel Keamanan, Tawakkol Karman mendakwa pemimpin Myanmar, Aung San Suu Kyi yang merupakan pemenang anugerah itu sepatutnya cuba menghentikan kekejaman tentera negara berkenaan ke atas etnik Rohingya atau meletak jawatan.

 

Karman berkata, beliau dan dua lagi pemenang Hadiah Nobel Keamanan amat berang tentang tindakan Suu Kyi dalam menangani isu Rohingya.

 

“Beliau sepatutnya menceritakan tentang kebenaran atau sebaliknya Suu Kyi perlu meletak jawatan. Jika beliau tetap meneruskan peranan seperti ini, pemimpin itu juga seorang daripada penjenayah,” katanya, di sini semalam.

 

Karman berkata demikian semasa melawat sebuah kem pelarian bersama dua lagi pemenang Hadiah Nobel Keamanan, Shirin Ebadi dan Mairead Ma­guire.

 

Kumpulan hak asasi manusia dan penyiasat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) telah mengumpulkan bukti tentang kekejaman berleluasa termasuk keganasan seksual, pembunuhan dan pembakaran rumah penduduk oleh pihak tentera dan menyifatkan tindakan tersebut sebagai penghapusan etnik.

 

Suu Kyi memenangi Hadiah Nobel Keamanan pada 1991 atas peranannya memperjuangkan demokrasi di Myanmar namun gagal mengecam kekejaman dialami etnik Rohingya yang bermula selepas pemisah Rohingya menyerang pos tentera dan polis.

 

Karman yang memenangi hadiah itu pada 2011 atas peranannya di Yemen berkata, Suu Kyi boleh berdepan pendakwaan antarabangsa bersama pegawai tentera negara terbabit selepas beliau gagal melindungi orang awam.

 

Jurucakap Suu Kyi bagaimanapun mematikan telefonnya semasa usaha mendapatkan komen ba­las pemimpin tersebut ketika dua pegawai di kementerian luar mendakwa mereka tidak layak menjawab soalan tersebut.

 

Usaha mendapatkan pegawai tentera Myanmar juga gagal.

 

Karman sementara itu memberitahu Yayasan Thomson Reuters bahawa beliau telah bercakap dengan 15 orang wanita Rohingya dengan ada antara suami dan anak mereka dibunuh malah mangsa juga turut dirogol tentera.

 

“Anda tidak dapat bayangkan apa yang telah kami dengar hari ini,” kata Karman. – REUTERS

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com