PBB: Rohingya Masih Tidak Selamat

February 23, 2018

AMERIKA SYARIKAT 14 Feb. – Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) berkata, belum tiba masa­nya bagi pelarian Islam Rohingya kembali semula ke Myanmar ke­rana negara itu gagal memastikan mereka akan selamat.

 

Kenyataan itu dibuat oleh Pesuruhjaya Tinggi PBB bagi Pelarian, Filippo Grandi dalam mesyuarat Majlis Keselamatan (UNSC) menerusi sidang video dari Geneva

 

Grandi berkata: “Biar saya jelaskan. Situasi kini tidak cukup kondusif untuk melaksanakan program penghantaran pulang secara sukarela pelarian Rohingya.

 

“Punca yang menyebabkan mereka melarikan diri juga masih belum ditangani dan kita tidak melihat adanya usaha untuk menangani isu hak asasi serta masalah status warga negara yang sudah berlarutan sejak sedekad lalu,” katanya.

 

Dalam perkembangan lain, kerajaan Myanmar menerusi kementeriannya berkata, pelarian etnik Rohingya yang tinggal di kem-kem sementara di sempadan Bangladesh perlu mengambil peluang yang diberikan kerajaan untuk pulang ke negara itu.

 

Pada 9 Februari lalu, sebuah rakaman video disebarkan dalam media sosial me­nunjukkan Timbalan Menteri Hal Ehwal Perumahan, Aung Soe memberi amaran kesemua pelarian akan ‘me­nerima padahnya’ jika masih lagi tinggal di situ.

 

Hampir 700,000 Rohingya melarikan diri untuk mendapat perlindungan di Bangladesh sejak Myanmar melakukan operasi tentera pada tahun lalu.

 

Kerajaan Myanmar dan Bangladesh sebelum ini bersetuju untuk melakukan proses penghantaran pulang pelarian Rohing­ya tetapi kebanyakan mereka enggan berbuat demikian sehingga mereka diberikan hak kewarganegaraan dan jaminan ke­selamatan. 

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com