WHO Fokus Keperluan Kesihatan Di Kem Pelarian Cox's Bazar

February 22, 2018

ISTANBUL, 5 Jamadilakhir 1439H, Rabu – Kem perlindungan di sempadan Bangladesh menjadi kawasan penempatan pelarian terbesar di dunia yang kini menempatkan lebih sejuta etnik minoriti Islam Rohingya.

 

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dalam satu kenyataan berkata, kepadatan pelarian Rohingya di kem berkenaan menjadi satu kebimbangan, kerana cenderung terjejas dengan pelbagai masalah kesihatan serta wabak penyakit.

 

Pengarah WHO untuk Wilayah Asia Tenggara, Poonam Khetrapal Singh berkata, keperluan kesihatan terus menjadi isu utama bagi 1.3 juta pelarian Rohingya di Cox’s Bazar.

 

Katanya, usaha utama dibuat agensi kerajaan Bangladesh adalah mencegah penyebaran penyakit seperti taun dan mengawal wabak campak serta difteria.

 

“Bagaimanapun, cabaran-cabaran itu adalah besar dan berganda. Keadaan krisis kesihatan melibatkan pelarian Rohingya memerlukan usaha berterusan dan sumbangan semua pihak bagi meningkatkan perkhidmatan kesihatan kepada mereka,” katanya.

 

Khetrapal Singh berkata, faktor air dan kawasan perlindungan perlu dioptimumkan, bagi mengelakkan risiko penyebaran wabak yang disebabkan oleh kebersihan.

 

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menyifatkan Rohingya sebagai etnik paling teruk dianiaya di dunia, dengan krisis penindasan yang dihadapi mereka selama puluhan tahun.

 

Sehingga kini, dianggarkan 9,000 etnik Rohingya dibunuh rejim Myanmar di negeri Rakhine sejak kempen ketenteraan pada 25 Ogos lalu.

 

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com