Kerajaan Myanmar Rata Tapak Kubur Besar Rohingya

February 22, 2018

RAKHINE, 4 Jamadilakhir 1439H, Selasa – Kerajaan Myanmar meratakan tapak kubur besar dipercayai mengandungi mayat etnik minoriti Islam Rohingya, dalam usaha menghapuskan bukti pembunuhan beramai-ramai yang dilakukan rejim itu.

 

Menurut kumpulan pemantau hak asasi manusia, tindakan itu dijalankan selepas beberapa agensi berita antarabangsa mendedahkan berkenaan tapak perkuburan berkenaan.

 

Pengarah Projek Arakan, Chris Lewa berkata, aktiviti meratakan tapak itu sebahagian daripada usaha menyembunyikan bukti kewujudan kubur berkenaan selepas ia didedahkan media.

 

“Dua tapak perkuburan besar yang diketahui dan didedahkan di media, namun salah satunya telah diratakan pada Khamis lepas.Ini bermakna bukti pembunuhan Rohingya cuba untuk dimusnahkan.

 

“Kita percaya ia adalah daripada kerajaan Myanmar bukan Rakhine. Sudah jelas ia dilakukan menerusi arahan kerajaan,” katanya.

 

Sebelum ini , dilaporkan lokasi kubur besar dijumpai di Maung Nu, dekat Buthidaung di utara negeri Rakhine – di mana lokasi pembunuhan beramai-ramai dilakukan pada Ogos tahun lalu.

 

Ramai penduduk dilaporkan terbunuh, malah imej satelit yang diperoleh Human Rights Watch (HRW) juga menunjukkan Maung Nu dibakar selepas serangan itu.

 

Menurut laporan AFP menerusi rakaman foto udara memperlihatkan beberapa kampung Rohingya yang dibakar tahun lalu telah diratakan.

 

“Jentolak itu bukan hanya memusnahkan sebahagian daripada kampung yang dibakar, malah turut melibatkan rumah-rumah Rohingya yang masih utuh,” lapor AFP

 

Bagaimanapun, perkara itu dinafikan jurucakap kerajaan Myanmar, Zaw Htay yang mendakwa tindakan itu hanya sekadar pembersihan kawasan, dan untuk membina semula perkampungan baharu.

 

“Kerajaan tempatan membersihkan kawasan itu, Tiada penduduk di sana. Tiada perumahan, hanya tanah kosong.

 

“Kita perlu membina kampung-kampung baru di sana,” katanya.

 

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com