Myanmar tolak hasrat Majlis Keselamatan PBB

February 5, 2018

NEW YORK (PBB): Kerajaan Myanmar menolak permintaan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC) untuk melawat negara itu bulan ini, bagi meninjau keadaan pelarian Rohingya yang kini dilanda krisis.

 

Namun, Presiden UNSC yang juga Duta Kuwait ke PBB, Mansour Al-Otaibi, berkata pihak berkuasa Myanmar tidak membantah jika lawatan itu diadakan pada Mac atau April ini.

 

"Mereka berpendapat masanya belum sesuai untuk kami melawat negara itu," kata Mansour kepada wartawan di ibu pejabat PBB, di sini.

 

Sebelum ini, Majlis Keselamatan mendesak ratusan ribu pelarian etnik Rohingya dibenarkan pulang ke Rakhine, selepas mereka melarikan diri daripada kekejaman tentera Myanmar.

 

Menurut Mansour, Kerajaan Myanmar merancang untuk menganjurkan satu sesi lawatan ke Rakhine bagi semua diplomat yang berada di negara itu, selain menekankan mengenai ketegangan yang melanda wilayah itu ketika ini.

 

Sejak Ogos lalu, hampir 700,000 etnik Rohingya sudah menyeberangi sempadan menuju ke Bangladesh bagi berlindung di pusat penempatan sementara.

 

Bulan lalu, Perhimpunan Agung PBB meluluskan resolusi bagi membolehkan Setiausaha Agung badan dunia itu, Antonio Guterres melantik wakil khas ke Myanmar, namun sehingga kini, pelantikan itu masih belum dibuat.

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com