Srikandi Anak Rohingya

February 4, 2018

 

Melaka: Kesengsaraan etnik Rohingya mendorong pemegang Ijazah Sarjana Muda Perakaunan berketurunan etnik itu Zaida Amir Hussin, 24, memilih untuk berkhidmat sebagai guru di Baitul Ummah Rohingya Children Learning School, Taman Peringgit Jaya di sini, sejak tiga bulan lalu.

 

Gadis lepasan Yangon University of Economic, Myanmar itu juga tidak berkira mengenai elaun bulanan diterima meskipun memiliki ijazah kerana niatnya adalah mahu membantu kanak-kanak Rohingya membaca, menulis dan mengira.

 

Anak kelima daripada 10 orang adik-beradik itu berhijrah ke Melaka sejak Jun tahun lalu dan tinggal di negeri ini bersama ibu bapa dan saudara-mara lain yang menetap di Malaysia sejak 25 tahun lalu.

 

Katanya, sekolah terletak di aras dua rumah kedai dua tingkat itu hanya mempunyai dua guru dan diuruskan komuniti Rohingya di Melaka dengan bantuan Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM).

 

“Kerana kekurangan guru saya ditugaskan mengajar subjek sains, matematik dan inggeris. Buku rujukan dan latihan menggunakan penerbitan dijual di negara ini.

 

“Meskipun elaun diterima tidak seberapa, saya rasa puas membantu anak-anak Rohingya mengenal abjad dan nombor, malah lebih membanggakan ada dalam kalangan mereka boleh bertutur dalam bahasa Inggeris walaupun tidak berapa lancar,” katanya ketika ditemui, semalam.

 

Zaida berkata, dia memberi penekanan kepada subjek bahasa Inggeris kerana ia bahasa antarabangsa dan paling banyak dituturkan penduduk dunia, selain bahasa Mandarin.

 

Menceritakan pengalamannya Zaida berkata, rutinnya sama seperti guru di sekolah rendah lain, malah dia juga terpaksa bersabar melayan pelbagai kerenah anak muridnya.

 

Sementara itu, rakan senegaranya Ahsanul haq Abdul Motin Omar, 25, juga lepasan sebuah institusi pengajian tinggi (IPT) di Arakan ditugaskan mengajar subjek agama, membaca al-Quran dan adab.

 

“Saya mahu kongsi ilmu dengan semua orang Rohingya, pelajaran boleh membantu mengubah nasib etnik kami dan saya bangga kalau anak murid dapat lanjutkan pengajian ke universiti suatu hari nanti.

 

“Antara kekangan utama kami di sekolah ini ialah kekurangan bahan rujukan, jadi saya berhubung dengan rakan di seluruh dunia membuka kelas seperti ini.

 

“Ada bahan rujukan dibawa masuk rakan kami berhijrah yang ke negara ini. Sekarang kami hanya ajar asas kerana tiada silibus khusus atau teratur seperti digunakan di sekolah di Malaysia,” katanya.

 

Ahsanul berkata, pihak madrasah menyediakan pendidikan seimbang antara akademik dan agama, kelas bermula jam 8 pagi dan tamat jam 2 petang namun setiap murid diwajibkan menunaikan solat Zuhur berjemaah sebelum pulang.

 

Dia memberitahu setakat ini madrasah itu mempunyai 48 murid lelaki dan perempuan, jumlah itu dijangka bertambah dalam masa terdekat kerana ramai ibu bapa dalam kalangan etnik Rohingya mula sedar mengenai pendidikan untuk kanak-kanak.

 

 

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com