Bukti Pembunuhan Sistematik

February 4, 2018

YANGON - MYANMAR. Pendedahan agensi berita Associated Press (AP) mengenai penemuan lima kubur besar penduduk Rohingya, membuktikan berlakunya pembersihan etnik secara sistematik oleh tentera Myanmar di barat negeri Rakhine.

Pendedahan itu disahkan selepas agensi itu menjalankan temu bual dengan lebih 40 etnik Rohingya di kem pelarian di Bangladesh dan panggilan video.

Sebelum ini, Kerajaan Myanmar mengakui hanya wujud satu kubur besar mengandungi 10 mayat 'pengganas' Rohingya di kampung Inn Din.

 

Namun mangsa yang terselamat menafikan kenyataan dikeluarkan Yangon, sebaliknya mendedahkan ramai penduduk termasuk kanak-kanak, wanita serta warga tua dibunuh dan mayat mereka dicampak ke dalam api.

Pelarian memberitahu AP mengenai serangan 27 Ogos lalu, di mana lebih 200 askar menyerbu desa Gu Dar Pyin sambil membawa penyodok.

Askar terbabit juga didakwa membawa asid bertujuan mencacatkan muka dan tangan mangsa bagi menyukarkan proses pengecaman dijalankan.

"Banyak mayat dicampak dalam kubur besar dan bertindih antara satu sama lain," kata Noor Kadir mangsa yang terselamat daripada serangan Ogos tahun lalu.

Kini ada lebih 900,000 pelarian Rohingya di wilayah Cox’s Bazar di Bangladesh, selepas 688,000 melarikan diri daripada kekejaman tentera Myanmar yang memuncak lewat Ogos lalu.

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com