Tentera Myanmar Sasar Rogol Wanita, Kanak-kanak Rohingya

February 1, 2018

 

DHAKA: Tentera Myanmar 'secara bersistematik' merogol beramai-ramai wanita Rohingya ketiga keganasan ke atas minoriti itu yang menyebabkan mereka melarikan diri beramai-ramai ke Bangladesh, kata wakil khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu hari ini.

 

Wakil khas Setiausaha Agung PBB mengenai keganasan seksual dalam konflik, Pramila Patten, membuat kenyataan itu selepas melawat daerah Cox's Bazar di tenggara Bangladesh, yang menempatkan 610,000 pelarian Rohingya sejak 10 minggu lalu.

 

Kebanyakan kekejaman yang dilakukan boleh dianggap sebagai jenayah kemanusiaan, katanya.

 

"Saya mendengar cerita dahsyat mengenai rogol dan rogol beramai-ramai, dengan ramai wanita dan remaja maut akibat jenayah itu.

 

"Pemerhatian saya menunjukkan kepada corak kekejaman, termasuk keganasan seksual terhadap wanita dan gadis Rohingya yang disasarkan secara bersistematik berdasarkan etnik dan agama mereka," katanya kepada wartawan di Dhaka.

 

Keganasan seksual di Rakhine 'diarahkan, dirancang dan dilakukan' tentera Myanmar, katanya.

 

"Bentuk keganasan seksual yang kami dengar daripada mangsa terselamat termasuk rogol beramai-ramai oleh tentera, memaksa mereka berbogel di khalayak dan dimalukan serta dijadikan hamba seks dalam tahanan tentera.

 

"Seorang mangsa menceritakan ditahan oleh tentera selama 45 hari dan sepanjang tempoh itu, dia dirogol berulang kali," kata Patten.

 

 

 

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com