Kanak-kanak Rohingya Trauma Kembali ke Myanmar

February 1, 2018

COX’S BAZAR 26 Jan. - Agensi-agensi bantuan menyifatkan program penghantaran semula masyarakat Rohingya ke negeri Rakhine di Myanmar hanya akan memberikan kesan buruk kepada kanak-kanak khususnya.

 

“Kita tahu kanak-kanak yang telah trauma dan memerlukan rawatan pakar, keadaan mereka akan lebih teruk sekiranya dipaksa pulang,” kata Timbalan Pengarah Eksekutif Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF), Justin Forsyth.

 

Sementara itu, seorang kanak-kanak Rohingya iaitu Sadiya menceritakan kembali detik-detik kekejaman tentera Myanmar di Rakhine.

 

“Kawan saya dibunuh oleh tentera dan golongan Buddha ketika kami cuba melepaskan diri. Mayat bergelimpangan di merata-rata tempat.

 

“Jika kita kembali sekarang, mereka akan membunuh kami semua. Saya tidak fikir untuk kembali,” katanya.

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com