Delegasi Khas ke Cox’s Bazar

January 29, 2018

KUALA LUMPUR 27 Jan. Delegasi khas Malaysia ke hospital medan di Wilayah Cox’s Bazar, Bangladesh berlepas hari ini yang antara tugas mereka adalah menilai impak bantuan yang telah diberikan selain meninjau operasi dan memastikan kelengkapan mencukupi bagi menangani keadaan pelarian Rohingya.

 

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menyempurnakan majlis pelepasan rombongan diketuai oleh Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor ke Chittagong dengan menaiki pesawat pengangkut A400M kira-kira pukul 9 pagi di Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

 

Misi itu turut disertai Duta Muhibah Program Pembangunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNDP), Tan Sri Michelle Yeoh bersama 57 wakil Pejabat Perdana Menteri, Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan tujuh petugas agensi media tempatan.

 

Misi kemanusiaan ketiga Malaysia ke Bangladesh itu dilakukan selaras dengan sokongan kerajaan Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu (UAE) yang akan memberi bantuan peralatan dan bekalan perubatan di hospital berkenaan.

 

Selain itu, rombongan delegasi itu juga akan mengagihkan 10 tan bantuan kemanusiaan yang terdiri daripada barangan keperluan harian, makanan dan ubat-ubatan kepada pelarian Rohingya di negara tersebut.

 

Yang turut hadir, Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein; Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Hilmi Yahaya; Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Ahmad Kamarulzaman Ahmad Badaruddin; Panglima Tentera Darat, Tan Sri Zulkiple Kassim; Pesuruhjaya Tinggi Bangladesh ke Malaysia, Md. Shahidul Islam serta wakil Kedutaan Arab Saudi dan UAE.

 

Malaysia merupakan negara pertama menubuhkan hospital medan di Cox’s Bazar dengan kelengkapan terkini dan kapasiti maksimum 100 buah katil serta dikendalikan oleh kakitangan perubatan terlatih.

 

Operasi hospital medan itu diketuai oleh Kementerian Kesihatan dengan sokongan Majlis Keselamatan Negara (MKN), Kementerian Luar, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) seperti Malaysian Relief Agency (MRA), Islamic Medical Association Relief Team, Mercy Malaysia dan Humanity Heroes.

 

Sehingga kini Malaysia mengerahkan aset hospital medan dan peralatan perubatan bernilai RM18 juta dengan kos operasi keseluruhan RM3.5 juta selama tiga bulan dan pasukan perubatan telah merawat lebih 3,768 pesakit setakat ini.

Perdana Menteri menyifatkan kerjasama UAE dan Arab Saudi untuk bersama-sama dengan Malaysia dalam membantu pelarian Rohingya di Bangladesh menunjukkan solidariti negara Islam.

 

“Kita telah cadangkan kepada Arab Saudi dan UAE supaya menunjukkan keprihatinan bersama Malaysia. Alhamdulillah mereka respon dengan begitu positif. Ini menggambarkan solidariti negara Islam,” katanya.

 

Tambah beliau, Malaysia akan terus komited membantu dan membela nasib pelarian Rohingya selagi isu kemanusiaan etnik itu tidak selesai.

 

“Selagi isu Rohingya tidak selesai, Malaysia akan terus perjuang melalui pelbagai platform sebab ini isu kemanusiaan,” katanya.

 

Sementara itu, Raja Mohamed Affandi berpandangan, misi kemanusiaan kali ketiga itu yang mendapat sokongan Arab Saudi dan UAE menunjukkan keprihatinan dan peranan Malaysia dalam membantu etnik Rohingya.

 

“Perdana Menteri adalah driving force dalam isu kemanusiaan ini. Inilah pendirian kerajaan dalam membantu nasib pelarian Rohingya,” katanya.

 

Sementara itu, Michelle menerusi kenyataan yang dikeluarkan Pejabat Perdana Menteri berterima kasih kepada Najib atas sokongan berterusan yang diberikan dalam isu itu.

 

“Saya ingin mengucapkan terima kasih atas perhatian segera Perdana Menteri dan sokongan berterusan beliau dalam menangani keadaan hiba di kem-kem pelarian,” katanya.

 

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com