Kem Pelarian Tegang, Rohingya Enggan Pulang ke Myanmar

January 23, 2018

GUNGDUM, Bangladesh 21 Jan. - Ketegangan dilaporkan memuncak di beberapa kem pelarian Rohingya di Bangladesh hari ini berikutan rancangan penghantaran pulang etnik itu ke Myanmar.

 

Berpuluh-puluh daripada mereka dikatakan membantah operasi tersebut dengan memegang kain rentang ketika wakil khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Yanghee Lee dijadual melawat kem-kem berkenaan hujung minggu ini.

 

Pemimpin Rohingya di situ mendakwa, beberapa anggota tentera Bangladesh mengugut untuk merampas kad catuan makanan milik mereka jika enggan pulang ke Myanmar.

 

Di bawah perjanjian yang dipersetujui antara kerajaan Myanmar dan Bangladesh minggu lepas, kumpulan pelarian tersebut dijangka dihantar pulang ke dua pusat penerimaan termasuk sebuah kem sementara bermula Selasa lalu untuk tempoh selama dua tahun.

 

Bagaimanapun, kumpulan pelarian terbabit dikatakan enggan memberikan kerjasama melainkan jika keselamatan mereka terjamin.

 

Selain itu, mereka juga mahu supaya kerajaan Myanmar mengiktiraf dan memberikan kerakyatan selain menyediakan kediaman baharu, masjid serta sekolah yang dibakar atau dirosakkan dalam operasi ketenteraan Myanmar sebelum ini.

 

Ketika ini, dianggarkan seramai 655,500 penduduk Rohingya berada di Bangladesh selepas melarikan diri dari Rakhine, utara Myanmar gara-gara kekejaman tentera negara tersebut. -REUTERS 

 

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com