Rejim Myanmar Mengaku Bunuh Etnik Islam Rohingya

January 19, 2018

 

SITTWE – Tentera Myanmar mengakui anggotanya telah membunuh 10 etnik Islam Rohingya yang ditangkap, ketika serangan awal bulan September, tahun lalu.

 

Ketua tentera itu dalam satu kenyataan berkata, anggotanya mengaku melakukan pembunuhan.

 

“Pasukan keselamatan telah menjalankan ‘operasi pembersihan’ pada 1 September, mereka mengaku membunuh 10 orang etnik Rohingya,” katanya dalam satu kenyataan yang disiarkan di laman Facebook Ketua Panglima, Senior General Min Aung Hlaing.

 

Ini kali pertama pengakuan tersebut dibuat selepas krisis kemanusiaan berlaku di Myanmar, sehingga memaksa ratusan ribu penduduk Rohingya melarikan diri dari kampung halaman mereka.

 

Tentera Myanmar telah melancarkan serangan balas di utara negara itu sebagai tindak balas kepada serangan warga Rohingya pada 25 Ogos, yang menyebabkan penghijrahan lebih daripada 650,000 penduduk Rohingya Muslim.

 

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah mengutuk perbuatan tentera sebagai pembersihan etnik. Myanmar bagaimanapun menafikan, dengan mengatakan bahawa pasukannya menjalankan operasi pengawalan ketenteraman yang sah.

 

Pada 18 Disember, tentera Myanmar mengesahkan terdapat kubur besar yang mengandungi 10 mayat di kampung penginapan Inn Din, kira-kira 50km (30 batu) di utara ibu negeri Sittwe. 

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com