50,000 Bayi Lahir di Kem Pelarian Rohingya

January 13, 2018

 

COX’S BAZAR 5 Jan. – Kira-kira 50,000 bayi akan dilahirkan dalam kem pelarian masyarakat etnik Rohingya di Bangladesh pada tahun ini.

 

Jumlah itu sama banyak de­ngan keseluruhan populasi penduduk di Wagga Wagga, Pelabuhan Coffs dan Bundaberg di Australia.

 

Sesetengah daripadanya merupakan anak luar nikah dan kesemuanya akan memulakan hidup di dalam kem yang kotor serta berpotensi mendapat sakit serta berdepan masalah kekurangan zat makanan.

 

Para pekerja kesihatan di kem-kem pelarian terbabit berhempas pulas untuk memberikan kehidupan yang baik kepada kesemua bayi berkenaan pada tahun ini, tetapi mereka khuatir bayi-bayi itu akan meninggal dunia sebelum mencecah usia lima tahun.

 

Seramai 870,000 etnik Rohingya kini tinggal di kem-kem pela­rian dan lima peratus daripadanya merupakan wanita mengandung.

 

Rachel Cummings dari pertubuhan Save the Children berkata, kebanyakan wanita itu akan melahirkan anak di kem-kem terbabit.

 

“Susunan kem itu sangat menyedihkan, sungguh menyedihkan. Akses bekalan air bersih adalah terhad, jadi tahap kesihatan bayi baru lahir benar-benar mencabar,” katanya.

 

Selain itu, Cummings berkata, pihaknya akan menyediakan peralatan kesihatan asas kepada golongan bidan bagi mengurangkan risiko jangkitan serta penya­kit kepada bayi baru lahir. 

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com