Madrasah Rohingya Seremban Dilelong

September 6, 2017

Pagi ini saya bersama saudara Yusri Mohammad (Pegawai Khas MAPIM Negeri Sembilan) berkesempatan menziarahi Madrasah Rohingya di Taman Jujur, Seremban.

Kehadiran kami disambut baik oleh Ust Muhammad Noor, salah seorang imam dan tenaga pengajar di madrasah ini. 

 

Bangunan ini terpaksa dibeli dengan kadar segera memandang bank terpaksa melelongnya  sekiranya pemilik asal gagal melunaskan hutang yang tertunggak.

MAPIM terus berusaha mengutip sumbangan wakaf yang masih belum mencukupi. 

 

Untuk makluman, madrasah ini telah beroperasi hampir selama 10 tahun sebagai Pusat Pendidikan Islam dan mengaji Al-Quran bagi warga Rohingya yang menetap di Sikamat, Seremban. 

 

Sebelum ini, madrasah tersebut disewa dan bayaran sewaan dilakukan secara ansuran oleh pihak komuniti Rohingya dengan pihak penyewa.

Tetapi atas sebab kegagalan pihak penyewa menjelaskan hutang dengan pihak bank dimaklumkan bahawa rumah dua tingkat ini akan dilelong dalam masa terdekat.

Atas faktor kewangan yang sangat mendesak dikalangan warga komuniti disana, maka kami mengambil inisiatif melancarkan rayuan bantuan waqaf sebelum ini. 

 

Sehubungan ini, pihak Majlis Pertubuhan Perundingan Islam Malaysia (MAPIM) Negeri Sembilan mengalu-alukan sebarang bentuk sumbangan, bantuan kewangan dan waqaf bagi meneruskan kesinambungan perjalanan Madrasah tersebut pada masa hadapan.

 

Sumbangan dan wakaf boleh disalurkan melalui akaun BAITUL UMMAH (acc: Maybank 555 126 518 993) atau klik butang DONATE di bawah:

 

 

 

Jika tidak mampu berbuat apa-apa untuk membantu, paling kurang kita menyambung kebaikan dan meraih pahala dengan SHARE maklumat rayuan serta harapan ini.

Mudah-mudahan usaha kecil ini dinilai disisiNya dan diangkat sebagai amal soleh. 

 

Azlan Zainal

Sekretariat MAPIM Negeri Sembilan
+6013 674 0871

Sikamat, 9.45 pagi.

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com