Warga Negeri Sembilan Terus Peduli Ummah Sepanjang Ramadhan Lalu

July 11, 2017

 

Jelajah MAPIM bersama imam Palestin dan Syria seluruh Negeri Sembilan telah melabuhkan tirai pada akhir Ramadhan yang lalu.

Sambutan begitu menggalakkan daripada masyarakat awam negeri ini.

Hampir 70 buah masjid, surau, jabatan dan institusi pendidikan yang terlibat serta menyatakan komitmen agar terus menyokong usaha baik MAPIM ini. 

 

Menurut Ustaz Fuad Bin Othman, merangkap Pengerusi MAPIM Negeri Sembilan, "sepanjang Ramadhan, MAPIM telah berusaha sedaya upaya memberikan pencerahan terhadap isu-isu terkini umat Islam yang berlaku di Palestin, Syria dan Rohingya khasnya. Alhamdulillah, pada tahun ini kita mendapat 8 orang imam Palestin dan Syria yang bertugas secara bergilir-gilir pada setiap minggu pada bulan tersebut.

Kebiasaan kita mendapat khidmat 12 orang imam tetapi pada tahun ini kita kekurangan imam daripada Palestin kerana pintu sempadan Rafah ditutup.

Namun begitu, ia tidak menjejaskan program dan aktiviti yang telah diatur oleh MAPIM. Buktinya, kita telah cuma memenuhi segala jemputan dengan sebaiknya".

 

MAPIM Negeri Sembilan merakam ucapan terima kasih dan penghargaan atas sumbangan dan bantuan orang ramai yang peka dan masyarakat yang prihatin dengan nasib yang sedang menimpa umat Islam.

 

 

 

Segala sumbangan dan bantuan disalurkan dengan kadar segera pada misi kemanusiaan terdekat dalam bentuk bantuan pek makanan, ubat-ubatan, keperluan asas harian, pemberian blanket, pembinaan 'water pump' dan sebagainya kepada mangsa peperangan dan pelarian di negara yang sedang bergolak.


 

 

 

Kita juga telah menghantar bantuan-bantuan ini secara berperingkat dan berfasa. Dalam bulan Ramadhan ini, krew dan sukarelawan MAPIM berjaya menghantar sumbangan ke Palestin, kem-kem rakyat Syria dan di Arakan, Myanmar. 

 

 

 

 

Sebagai usaha yang berterusan, MAPIM mengalu-alukan para dermawan dan orang ramai yang ingin menyumbang dana dan bantuan boleh disalurkan melalui akaun Baitul Ummah, Maybank 5551-2651-8993 atau menghubungi wakil MAPIM di talian 06-6770304.

Pada kesempatan ini, saya mewakili seluruh warga kerja MAPIM kami mengucapkan selamat hari raya dan maaf zahir batin. Moga amal kita diterima Allah dan dinilai soleh disisiNya. 

 

MOHD FUAD BIN OTHMAN

Pengerusi MAPIM,

Negeri Sembilan

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com