Sukarelawan Sedia Redah Teluk Bengal

February 10, 2017

YANGON 9 Feb. – Fasa pertama misi kemanusiaan Malaysia, Food Flotilla for Myanmar yang selesai hari ini membuatkan para sukarelawan semakin bersemangat untuk meneruskan misi kedua di Bangladesh.

 

Walaupun perancangan asal ke Teknaf, Bangladesh terpaksa ditukar ke Chittagong dan bakal mengambil masa yang lebih lama untuk belayar, para sukarelawan nekad untuk tetap bersama-sama meredah Teluk Bengal demi etnik Rohingya.

 

Salah seorang daripada mereka, Mohd. Hidayat Abdullah, 26, daripada Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) berkata, saat menjejakkan kaki ke kem pelarian di Bangladesh nanti adalah waktu yang amat dinantikan memandangkan dia terlibat dengan projek pengumpulan barangan keperluan misi itu sejak tiga bulan lalu.

 

“Kami tetap bersemangat untuk meneruskan misi kerana di Yangon tidak semua sukarelawan dibenarkan turun dari kapal.

 

“Saya pernah mengikuti misi kemanusiaan MAPIM di pelbagai negara tetapi misi ini besar ertinya kepada saya memandangkan ia merupakan amanah masyarakat dunia bagi membantu etnik Rohingya,” katanya di sini.

 

Pada mulanya, kerajaan Bangladesh bersetuju untuk misi itu diteruskan di Teknaf dan bersedia memberi visa sewaktu ketibaan (VOA) kepada semua sukarelawan.

 

Bagaimanapun, kerajaan Bangladesh menukar pendirian dengan tidak membenarkan Nautical Aliya berlabuh di Teknaf tetapi memberi pilihan untuk kapal berlabuh di Chittagong, Kutubdia atau St. Martin tetapi para sukarelawan tidak dibenarkan turun dari kapal.

 

Menurut Mohd. Hidayat, semua para sukarelawan amat berharap kerajaan Bangladesh dapat memberikan VOA untuk membolehkan barangan bantuan kemanusiaan disalurkan terus kepada etnik Rohingya.

 

Dalam pada itu, ahli Kelab Putra 1 Malaysia (KP1M) Baling, Mohd. Azrani Arifin, 36, berkata, berada di kem pelarian Rohingya di Bangladesh merupakan salah satu daripada impiannya sepanjang bergiat aktif dalam aktiviti kesukarelaan.

 

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com