Bantuan Kemanusiaan Diserahkan

February 10, 2017

 

LAUT ANDAMAN 8 Feb. - Setelah belayar selama enam hari, fasa pertama misi kemanusiaan Malaysia, Food Flotilla for Myanmar dijangka selesai esok apabila kapal Nautical Aliya yang menjadi kapal utama misi berkenaan dijangka tiba di pelabuhan Yangon pada pukul 12.15 tengah hari (waktu Malaysia).


 

Ketua misi kemanusiaan Malaysia, Food Flotilla for Myanmar, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim berkata, bantuan barangan kemanusiaan tersebut, antaranya, 300 tan beras, 50,000 paket mi segera, 12,000 botol air mineral dan 10,000 barangan kebersihan diri akan diserahkan kepada kerajaan Myanmar untuk diagihkan kepada mereka yang memerlukan di negara itu termasuk etnik Rohingya.

 

“Kapal ini terpaksa berlabuh terlebih dahulu disebabkan perairan yang cetek dan selepas air pasang kapal ini akan dipandu oleh jurumudi memasuki pelabuhan Yangon. Kapal ini akan berlabuh di perairan berhampiran pelabuhan Yangon hari ini pukul 11.30 malam (waktu Malaysia) dan akan mema­suki pelabuhan Yangon esok pukul 12.15 tengah hari (waktu Malaysia).

 

“Proses pemunggahan barangan dari Nautical Aliya de­ngan menggunakan kren akan mengambil masa tiga jam dan kita mempunyai masa 10 jam untuk menyelesaikan proses pe­nyerahan bantuan kepada kerajaan Myan­mar,” katanya di sini hari ini.

 

Yang turut hadir, Timbalan Ketua Misi Food Flotilla for Myan­mar, Mohd. Azmi Abd. Hamid dan Timbalan Pengarah Operasi, Datuk Mohd. Farid Hassan.


 

Kapal Nautical Aliya membawa kira-kira 195 aktivis, sukarelawan ASEAN dan antarabangsa dan kira-kira 2,300 tan bekalan makanan termasuk ubat-ubatan untuk membantu masyarakat yang memerlukan termasuk etnik Rohingya di Myanmar dan Bangladesh.


 

Pelepasan misi tersebut disempurnakan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada 3 Februari lalu di Pelabuhan Klang.

 

Menurut Abdul Azeez, selepas selesai misi di Yangon, kapal Nautical Aliya akan terus bergerak meninggalkan pelabuhan menuju Bangladesh.

 

“Semangat para sukarelawan tetap tinggi walaupun telah lama belayar di laut dan ini merupakan petanda yang baik kepada semua yang menyertai misi ini,” katanya.

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com