Nautical Aliya Tiba Perairan Thailand Esok

February 5, 2017

SELAT MELAKA 5 Feb. - Kapal 'Nautical Aliya' yang digunakan untuk misi kemanusiaan 'Food Flotilla For Myanmar' untuk etnik Rohingya di Myanmar dan Bangladesh dijangka tiba di sempadan perairan Thailand esok.

 

Kapten Kapal, Mohd. Firdaus Faisal Mohamad, 42, berkata, kapal berkenaan kini berada di 60 batu nautika dari Pulau Langkawi dan jika cuaca baik, misi bantuan kemanusian itu dijangka tiba di Yangon, Myanmar pada 8 Februari ini.

 

"Kita harapkan semua urusan dipermudahkan sepertimana yang dirancang," katanya kepada pemberita yang mengikuti misi itu, hari ini.

 

Beliau berkata, kapal berkenaan kini bergerak pada kelajuan 9 batu nautika iaitu 17 kilometer sejam bergantung kepada keadaan laut.

 

Sementara itu, ketua misi, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim berkata, sebanyak 300 tan beras serta 10,000 kotak "hygiene kit" mengandungi barangan keperluan kebersihan diri akan diserahkan di Pelabuhan Yangon.

 

"Kita juga akan serahkan 50,000 paket mi segera dan 12,000 botol air mineral. Kami tidak mahu buang masa kerana selepas itu baki bekalan akan dibawa ke Teknaf, Bangladesh," katanya.

 

Kapal berkenaan yang memulakan pelayaran semalam selepas mengalami masalah teknikal, dijangka belayar selama 18 hari melalui Laut Andaman untuk sampai ke Yangon serta kem pelarian di Bangladesh.

 

Pelepasan kapal bagi misi 'Food Flotilla for Myanmar' anjuran Kelab Putra 1Malaysia (KP1M) dan Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) itu disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak Jumaat lepas.

 

Ia disertai kira-kira 195 sukarelawan daripada 12 negara melibatkan pasukan perubatan, tenaga pengajar, pengamal media tempatan dan antarabangsa, serta wakil-wakil NGO tempatan dan luar negara.

 

Misi itu antara lain membawa 2,300 tan metrik makanan, keperluan perubatan, keperluan harian, pakaian dan selimut.

 

 

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com