Nautical Aliya Lepasi Cabaran Pertama

February 5, 2017

SELAT MELAKA 4 Feb. - Kapal Nautical Aliya melepasi cabaran pertama semalam bagi menyempurnakan misi kemanusiaan Malaysia Food Flotilla for Myanmar apabila tali sepanjang 10 meter tersangkut pada kipas enjin kapal berkenaan. 

Ketua misi berkenaan yang juga Presiden Kelab Putra 1 Malaysia (KP1M), Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim berkata, kapal berkenaan terpaksa berlabuh di pelabuhan 15 di Pelabuhan Utara, Pelabuhan Klang pada pukul 11 malam semalam dan tiga penyelam terpaksa berkerja selama 10 jam untuk menyelesaikan masalah berkenaan. 

“Perjalanan yang tertangguh dimulakan semula pada pukul 7.05 pagi hari ini dan kini kapal ini berada di perairan Selat Melaka.

 “Dijangka pada pukul 7 malam hari ini, kapal Nautical Aliya akan berada di Pulau Jarak, perairan Perak dan pada Isnin pagi kapal ini akan memasuki Laut Andaman,” katanya di sini hari ini. 

Menurutnya, sepanjang penyelam melaksanakan tugas mereka sukarelawan tidak membuang masa di atas kapal apabila sebanyak 500 tan lagi barang bantuan antaranya beras, tepung dan barangan kebersihan diri diangkut di atas kapal semalam.

“Kini keseluruhan barangan kemanusiaan yang diangkut ialah 2,300 tan.

 “Kita telah meminta nasihat daripada kapten kapal Nautical Aliya, Mohamad Firdaus Faisal Mohamad dan beliau mengatakan tiada masalah untuk kapal ini membawa barangan dengan jumlah muatan begini,” katanya.

 

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com