MAPIM Sasar Lancar 'Food Flotila to Myanmar' Januari Depan

December 15, 2016

KUALA LUMPUR: Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) merancang untuk melancarkan misi bantuan kemanusiaan untuk umat Islam Rohingya di Myanmar pada 7 Januari tahun depan.

Pengerusinya, Mohd Azmi Abdul Hamid yakin misi kali ini dengan nama 'Food Flotila to Myanmar' mampu dilaksanakan selepas rancangan pada 2012 gagal berikutan tidak mempunyai kapal bagi misi itu. 

Kata Mohd Azmi, keyakinan itu berlandaskan 'isyarat' yang diterima pihaknya daripada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang memperakui rancangan tersebut, selain kenyataan komitmen daripada badan bukan kerajaan (NGO) serta kepimpinan banyak negara yang telah dihubunginya.

"Sekarang ini MAPIM sedang membuat rangkaian di peringkat ASEAN, menarik NGO-NGO yang mahu fokus terhadap isu ini antaranya daripada Indonesia, Thailand, Singapura dan Filipina.

"Ini sebagai satu simbolik kerana untuk mendapatkan kapal yang besar mungkin agak sukar, tetapi sekurang-kurangnya kita mahu pecahkan sekatan ini supaya apabila mereka (kerajaan Myanmar) boleh beri laluan, saya harap lebih banyak lagi bantuan dapat dihantar," katanya selepas forum awam bertajuk 'Tangisan Rohingya: Tiada Siapa Yang Peduli?' di Universiti Malaya (UM) di sini, hari ini.

Selain bantuan makanan, turut dirancang untuk disertakan dalam misi tersebut adalah perubatan juga khemah-khemah untuk warga Rohingya yang kehilangan tempat tinggal dapat berlindung teduh ketika dalam pelarian di negara mereka.

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com