MAPIM Salur Bantuan Malaysia Kepada Pelarian Rohingya

December 15, 2016

 

Chittagong, Bangladesh - 15 Disember 2016.  Bantuan kecemasan terus disalur kepada pelarian yg baru tiba di Chittagong dari Maungdaw, Myanmar setelah berjalan hampir 100km!

 

Konflik Kemanusiaan yang berlaku di Maungdaw awal Oktober lepas menyebabkan puluhan ribu pelarian yang lari ke negara Bangladesh.

 

Jumlah pelarian baru yang baru saja sampai di Bangladesh adalah seramai 10,000 keluarga dan hampir 50,000 orang.

 

Mereka yang berjaya melepasi sungai Teknaf berhijrah beramai-ramai ke Bangladesh demi menyelamatkan diri dari disiksa oleh Tentera Myanmar di Maungdaw. 

 

Difahamkan kesemua 50,000 pelarian ini telah memenuhkan kampung-kampung disekitar Chittagong, Cox Bazaar dan Teknaf. 

 

 

Mapim dengan kerjasama Group FB Titian Kasih giat membuat kempen kemanusiaan dan kutipan dana bagi terus menyalurkan bantuan berupa pek makanan dan selimut dalam meringankan beban pelarian ini.

 

 

 

Jumlah bantuan sebanyak RM 10,000 hasil sumbangan orang ramai melalui Media Sosial khususnya telah diagihkan dalam bentuk pek makanan yang berisi beras, minyak, garam, ubi kentang, rempah dan kacang dhal. 

 

"Bantuan untuk Fasa pertama ini fokus kepada pelarian di daerah Chittagong dan akan menyusul fasa seterusnya di kem-kem pelarian di kawasan Cox Bazaar dan Teknaf yang masih dikawal ketat oleh pihak polis dan tentera" Kata Ketua Misi Mapim Saudara Rozaidi Taib.

  

 

Seorang wanita yang sempat ditemuramah aktivis. Wanita ini kematian suami kerana ditembak ketika Askar Myanmar menyerbu kampung mereka dan 2 anaknya tidak diketahui keberadaan sehingga kini samada hidup atau mati.

 

 

Kami bantu anda untuk salurkan bantuan kemanusiaan kepada pelarian Rohingya ini dan Sumbangan masih lagi dikumpul untuk fasa seterusnya dalam misi kemanusiaan awal Januari ini.

 

>> Klik Disini Untuk Menyumbang<<

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com