MAPIM Kumpul Bukti Heret Myanmar ke ICC

December 14, 2016

IPOH, 3 Disember, Sabtu – Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dalam proses mengumpul bahan bukti kekejaman Myanmar ke atas umat Islam Rohingya bagi mengheret negara berkenaan ke Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) dalam masa terdekat.

 

Presidennya, Mohd Azmi Abdul Hamid berkata, usaha itu dilakukan bersama rangkaian di peringkat antarabangsa termasuk Islamic Human Rights Commission (IHRC) di London bagi memastikan Myanmar diadili dan dikenakan tindakan setimpal.

 

 

“Kami sedang mengumpul bukti kes pembunuhan, pemerkosaan dan pembunuhan secara ‘genocide’ ini dan akan bekerjasama dengan rangkaian IHRC untuk memfailkan kes di ICC dalam masa terdekat.

 

“Sekarang mereka (IHRC) sedang menunggu MAPIM menghantar laporan dengan kerjasama wakil Rohingya untuk memenuhi standard laporan,” katanya pada sidang media sempena pelancaran Tabung Solidariti Rohingya dan program Solidariti Rohingya dan Kepedulian Ummah di Masjid Sultan Azlan Shah, di sini, malam tadi.

 

Turut hadir ialah Timbalan Mufti Perak, Zamri Hashim dan Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk), Datuk Mohd Yusop Husin.

 

Dalam pada itu, Mohd Azmi berkata, pihaknya akan mengemukakan kes itu di bawah jenayah ke atas kemanusiaan yang dilakukan tentera dan kerajaan Myanmar yang belum pernah dilakukan mana-mana pihak bagi kes Rohingya.

 

Selain itu, beliau berkata, MAPIM juga telah bersepakat dengan beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) antarabangsa termasuk mendesak kumpulan negara seperti ASEAN, Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa (PBB) untuk memberi tekanan kepada kerajaan Myanmar agar menghentikan penindasan terhadap etnik Rohingya.

 

“Kami telah memberi kata dua kepada Myanmar dan dalam tempoh tujuh hari sebelum melancarkan boikot antarabangsa terhadap Myanmar sekiranya jenayah pembunuhan beramai-ramai terhadap etnik itu tidak dihentikan.

 

“Ada empat hari lagi, jika masih belum reda, kita akan melancarkan boikot ini di Kuala Lumpur dan mendedahkan kepada dunia supaya sekatan ekonomi ke atas Myanmar dikenakan semula,” katanya.

 

Sumber: IsmaWeb.net

 

>> KLIK DI SINI UNTUK MENYUMBANG KE TABUNG ROHINGYA <<

 

 

Save

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com