MAPIM Dan 28 NGO Antarabangsa Hantar Bantuan Kemanusiaan Ke Myanmar

December 1, 2016

KUANTAN: Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) bersama 28 Badan Bukan Kerajaan (NGO) antarabangsa sedia menghantar misi Flotilla atau bantuan kemanusiaan kepada masyarakat Rohingya di Myanmar yang sedang ditindas.
 

 

Presiden MAPIM, Mohd Azmi Abd Hamid (foto) berkata, misi Flotilla ke Myanmar bersama NGO dari 20 negara itu dijangka belayar pada 10 Januari tahun depan dan disertai kira-kira 50 sukarelawan terdiri daripada pegawai perubatan dan aktivis kemanusiaan.

 

 

“Kini MAPIM sedang berusaha mengumpul dana bagi tujuan murni ini, dianggarkan kami memerlukan sekurang-kurangnya RM1 juta untuk tujuan menyewa kapal dan membeli barang-barang makanan dan keperluan lain."

 

 

Azmi berkata demikian ketika melancarkan "Solidarity For Rohingya" peringkat Negeri Pahang di Dewan Bakawali, Lembaga Kebajikan Perempuan Islam Malaysia (LPKIM) dekat sini petang tadi. Majlis dipengerusikan oleh Saudara Abd Bashir Abd Ghani, Haluan Pahang.

 

 

"Dianggarkan kami memerlukan tiga kapal yang penuh dengan makanan dan barangan keperluan bagi tujuan ini,” katanya di hadapan gabungan Badan Bukan Kerajaan (NGO) Islam Pahang yang terdiri daripada Pertubuhan Himpunan Lepasan Institusi Pendidikan Malaysia (HALUAN), Angkatan Belia Islam (ABIM), Malaysia Relief Agency (MRA), Wadah Kecerdasan Umat (WADAH), Ikatan Muslimin  Malaysia (ISMA), Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), Briged Bakti Malaysia (Pahang), Yayasan Amal Pahang, Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (PERKIM, Persatuan Cina Muslim Malaysia (MACMA) dan Lembaga Kebajikan Perempuan Islam Malaysia (LPKIM). #PDONEWS

 

Sumber: PahangDaily

 

 

 

 

Save

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com