Maungdaw Terus Menjadi Neraka Dunia

November 22, 2016

YANGON 21 Nov. - Cubaan kerajaan Myanmar untuk terus menutup kekejaman yang dilakukan tenteranya terhadap penduduk Islam Rohingya ternyata gagal apabila kumpulan pemerhati Hak Asasi Manusia berjaya membongkar perbuatan jahat mereka. 

 

Di sebalik penafian yang dibuat, kumpulan pemerhati berkata, imej satelit yang disiarkan hari ini, menunjukkan tentera kerajaan telah membakar lebih 1,000 penempatan etnik tersebut sebelum ini dan pembakaran itu adalah disengajakan.

 

Ketika ini, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) melaporkan, lebih 30,000 penduduk Rohingya telah kehilangan tempat tinggal mereka manakala berpuluh-puluh lagi terbunuh selepas diserang tentera Myanmar -UTUSAN

 

 

Gambar dibawah diambil mengunakan satelit pada 10 November 2016 menunjukkan perkampungan Wa Peik, Maungdaw, Myanmar. 

 

 

 

Pada 18 November 2016, sekali lgi Satelit merakam gambar pada tempat yang sama dan menunjukkan pembakaran secara besar-besaran pada perkampungan ini!!

 

NERAKA DUNIA!!

 

Kumpulan pemerhati Hak Asasi Manusia berkata "Saya mempunyai peluang untuk bercakap dengan sekurang-kurangnya lima keluarga yang melarikan diri dari rumah mereka di Myanmar untuk mengambil perlindungan di Bangladesh, dengan ini lebih daripada 500,000 umat Islam Rohingya telah tinggal di sini secara tidak rasmi."


"Mereka berkata tentera Burma membakar rumah-rumah orang Rohingya, mereka melakukan penyeksaan dan wanita dirogol".


Mereka menyifatkan apa yang telah berlaku di negeri Rakhine utara untuk beberapa bulan lepas sebagai "neraka dunia".


Walaupun tentera Myanmar melancarkan operasi anti-pemberontakan, Rohingya yang melarikan diri memberitahu saya yang mereka sedang disasarkan sewenang-wenangnya.  -  BBC News.

 

 

          << Teruskan meyumbang di Tabung Rohingya MAPIM! Klik Disini! <<

 

 

 

 

 

 

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com