Buang Bayi Penyebab Kecelaruan Sosial

November 4, 2016

 

Golongan belia sememangnya tidak dapat lari daripada gejala sosial yang berlaku dalam suasana persekitaran hari ini sama ada di dalam negeri ataupun di luar negara. Gejala sosial dapat diklasifikasikan sebagai satu jenayah yang melibatkan etika dan moral individu. Biasanya jenayah ini bukan sahaja melibatkan remaja, dan dewasa manakala kanak-kanak juga terlibat dalam masalah kes-kes jenayah. Sebagai contoh, pembuangan bayi, jenayah ragut, rasuah, bunuh diri, merogol, lari dari rumah dan sebagainya.


Secara umumnya, masalah sosial telah merangkumi pelbagai perlakuan yang negatif dalam masyarakat. Gejala sosial dalam kalangan remaja semakin kerap terpampang di dada-dada akhbar mahupun televisyen sejak kebelakangan ini. Ia dapat diklasifikasikan sebagai satu jenayah yang berkait rapat dengan etika dan moral seseorang sebagai contoh melepak, lumba haram, vendalism, seks bebas, lari rumah, dan pembungan bayi bukanlah suatu isu yang baru tetapi perkara ini semakin meningkat mengikut peredaran zaman. Masalah ini juga melanda umat islam yang amat membimbangkan kerana isu ini semakin menular dan hangat diperkatakan oleh semua masyarakat. Hal ini akan menjejaskan anak-anak bangsa yang diharapkan menjadi pewaris dan pemimpin negara pada masa akan datang.
 

Antara faktor utama kes pembuangan bayi ini berlaku adalah berpunca daripada kurangnya didikan agama dalam kalangan remaja. Mereka tidak mendapat pendidikan agama yang sempurna akan mudah terjebak dengan kegiatan maksiat. Kebanyakkan remaja yang tidak mengamalkan ajaran agama dalam kehidupan menyebabkan mereka lebih mementingkan keseronokkan dan mengikut hawa nafsu semata-mata demi kepuasan diri. Akibatnya, mereka sanggup mengambil tindakan yang salah di sisi undang-undang dan agama.
 

Kajian mendapati statistik kes pembuangan bayi yang dilaporkan dari tahun 2004 hingga tahun 2010 adalah tidak konsisten. Bilangan kes ini adalah seperti yang dikeluarkan oleh PDRM dan data yang dikumpulkan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat. Statistik ini cuba diperkuatkan lagi dengan melihat perangkaan yang diperoleh daripada Jabatan Pendaftaran Negara.
 

Sebilangan besar individu yang terbabit dalam kes pembuangan bayi ini berusia antara 18 hingga 25 tahun iaitu individu dalam lingkungan remaja yang sedang mengalami proses kematangan. Oleh sebab itu, mereka yang paling ramai terjebak dengan kes pembuangan bayi ini. Data menunjukkan sebanyak 20 kes membabitkan individu yang berusia bawah 18 tahun sementara 33 kes dilakukan oleh individu yang berusia 25 tahun ke atas, manakala 403 individu lagi gagal dikesan peringkat umur mereka. Daripada jumlah 396 kes itu, 137 kes membabitkan pembuangan bayi lelaki dan 102 adalah bayi perempuan manakala selebihnya tidak diketahui jantinanya.
 

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com