Kuil Hindu di United Arab Emirates?

 

Kerajaan United Arab Emirates (UAE)  baru-baru ini mengizinkan pembangunan tempat ibadah untuk umat Budha dan Hindu, hal ini memberi banyak kritikan dan persoalan dari masyarakat di jazirah Arab yang sekian lamanya tanah terjaga dari patung dan berhala-berhala sejak kedatangan Islam.

 

Seorang penulis yang juga jurnalis, Fayez al-Fayez mengkritik pihak berkuasa UAE yang memberi keizinan pembangunan tempat ibadah umat Hindu di tanah Arab. Ia kemudian melontarkan pertanyaan, “Apakah berhala telah kembali ke negera-negera Arab?” Seperti dikutip dari laman Islammemo.cc

 

Pertanyaan itu menjadi judul bahagian yang ditulis Fayez di surat khabar “As-Syarq.” Beliau lalu menyinggung perilaku tindakan para pemimpin Arab yang mengeluarkan dana besar untuk melenyapkan umat Islam yang bertindak dalam politik Islam, dengan alasan membantu bukan muslim yang jelas menunjukkan sesat, jahil dan penyembah berhala.

 

“Mereka bahkan mengizinkan ritual asing itu masuk ke tanah Arab, yang dulu belum pernah ada seperti tempat ibadah Budha dan Hindu hingga perkumpulan dari homoseksual” tulisnya mengkritik pemerintah UAE.

 

Masih menurut penulis ternama terebut, mereka yang mengkritik dasar-dasar kerajaan akan dicari polis atas tuduhan mengganggu keselamatan dan kestabilan negara.

 

Fayez dalam tulisannya kemudian menjelaskan dengan jelas, bahawa penganut Buddha dan Hindu yang diberikan izin pembangunan ibadahnya di atas tanah Arab oleh pihak UAE, mereka sendiri di negaranya telah melakukan nista terhadap kaum muslimin. Kita mengambil contoh kejahatan sami Buddha di Myanmar terhadap muslim Rohingya dan parti Hindu di India yang sangat anti terhadap umat Islam.

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com