Isu Perkauman Semakin Teruk di Amerika

November 2, 2016

 

Sebuah NGO advokasi yang cuba megenalpasti kumpulan-kumpulan bersifat perkauman di seluruh Amerika Syarikat telah menyenarai pendek ‘White Lives Matter’ sebagai salah satu badan yang terlibat.

 

Kumpulan itu dilihat menyamai Ku Klux Klan dan Pergerakan Sosialis Negara di dalam “peta kebencian” yang dikeluarkan oleh Pusat Undang-undang Kemiskinan Selatan (SPLC) secara tahunan.

 

"Kami menyenaraikan mereka kerana mereka adalah jelas membawa unsur supremasi orang kulit putih," Heidi Beirich, ketua Projek Perisikan di SPLC, dipetik oleh VICE News pada hari Ahad.

 

“Moto mereka sepatutnya berbunyi ‘hanya nyawa kulit putih yang berharga’" katanya lagi.

 

Kumpulan supremasis ini telah ditubuhkan untuk menentang Black Lives Matter, sebuah gerakan yang meningkat untuk membantah keganasan polis dan pemetaan kaum oleh polis AS terutamanya terhadap populasi beretnik Afrika-Amerika.


"Pembunuhan beramai-ramai ke atas etnik kulit putih adalah satu fenomena yang terjadi apabila berlakunya migrasi penduduk dari dunia ketiga secara besar-besaran, integrasi kaum secara paksa dan propaganda mencampur aduk penduduk berbilang kaum dipromosikan dalam semua dan negara kulit putih untuk menjadikan mereka bukan putih," menurut slogan White Lives Matter di laman webnya.

 

Dalam siaran di vk.com, pemimpin kumpulan itu yang berusia 40 tahun, Rebecca Barnette dari Tennessee, pernah menulis bahawa orang-orang Yahudi dan umat Islam telah membuat satu pakatan  untuk melakukan pembunuhan beramai-ramai berskala epik" terhadap bangsa kulit putih.

 

SPLC telah memutuskan untuk menambah kumpulan tersebut ke senarai tahunannya, "yang telah dipetik secara meluas oleh wartawan, ahli akademik dan pegawai-pegawai kerajaan, untuk membantu kami memahami keadaan kebencian dan ekstremisme dalam Amerika," menurut Presidennya, Richard Cohen.

 

Sumber: Press TV

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com