MAPIM Kesal Terhadap Tragedi Kebakaran Hospital Sultanah Aminah Johor

October 26, 2016

 

Siaran Media 
 

25 hb Oktober 2016

 

KESAL TERHADAP TRAGEDI KEBAKARAN DI HSA JOHOR

 

MAPIM memandang serius kejadian kebakaran pagi ini di Hospital Sultanah Aminah yang menyebabkan 6 maut di Wad Rawatan Rapi.

 

Kami menyampaikan ta'ziah kepada keluarga mangsa yang maut dalam tragedi yang sangat malang itu.

 

Walaupun kejadian yang mengejutkan ini adalah suatu tragedi diluar jangka namun sistem penyelenggaraan bangunan yang sangat sensitif kepada semua pesakit di hospital seharusnya tidak boleh dipandang ringan. 

 

Kematian enam pesakit di wad ICU yang terperangkap dan tidak sempat diselamatkan itu sepatutnya disiasat dengan rapi tanpa menyembunyikan sebarang kecuaian.

 

Kami juga menuntut supaya pihak pengurusan Hospital segera menyemak semua aspek keselamatan kerana hal ini sepatutnya diselenggarakan dengan rapi.

 

Keselamatan hospital sepatutnya menjadi pengurusan paling utama kerana hospital seharusnya menjadi tempat paling selamat untuk pesakit yang mahu mendapat rawatan.

 

Kecuaian ke atas keselamatan bangunan awam tidak boleh dikompromi dan perlu disemak pada tahap paling cermat dan teliti.

 

Presiden MAPIM
 

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com