MAPIM dan NGO Malaysia Sepakat Salur Bantuan Kemanusiaan ke Maungdaw, Myanmar

October 25, 2016

 

Bangi - 24 Oktober 2016. Mesyuarat tergempar konflik Kemanusiaan terkini Rohingya di Utara, Myanmar telah  diadakan di Baitu Ummah, seksyen 8, Bangi.

 

NGO terlibat dalam perbincangan dan persetujuan telah dibuat untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada etnik Rohingya di daerah Maw Daw yang dalam keadaan kritikal ketika ini. Antara NGO yang terlibat ialah Majlis Ulama Rohingya (MUR), Serantau Muslim, I-Reach, Humanity Malaysia (Duta Khas Myanmar), Salimah Malaysia, Chinese Muslim Humanitarian, Malaysia Relief Agency (MRA), Yayasan Amal Malaysia, Rahmat Care, GAMIS, Council for Humanitarian of Sheikul Islam Office Thailand.

 

Pembunuhan secara senyap dilakukan oleh angota tentera Myanmar, rumah dan penempatan mereka musnah dibakar dan lebih mengerikan anak-anak gadis telah diculik dan dirogol. Namun berita ini tidak disebarkan kedalam media massa di Myanmar. Keadaan buruk ini mengambarkan betapa dunia tidak memandang etnik Rohingya ini wujud dan penghapusan etnik secara senyap sedang berlaku!!

 

Keputusan mesyuarat bersetuju untuk menyerahkan memorendum kepada kedutaan Myanmar dan Kofi Annan Comision, mewujudkan kempen "Food Flotilla For Myanmar"(FFFM) kepada seluruh kedutaan ASEAN, Amerika Syarikat, Arab Saudi dan OIC. Surat sokongan  kempen daripada Tan Sri Syed Hamid Albar dan liputan khas daripada Astro Awani dan TV Al-Hijrah. 

 

Kempem kesedaran "Food Flottila For Myanmar" dilancarkan semalam bagi memberitahu dunia tentang penderitaan Etnik Rohingya di Myanmar. Ayuh semarakkan lagi Kempen ini dengan kongsi di media anda!!  #FoodFlotillaForMyanmar 

 

 

 

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com