Kapal Wakil Aktivis Malaysia ke Gaza Digeledah Israel

October 6, 2016

 

Baitulmaqdis: Kapal aktivis kemanusiaan, Zaytouna-Olive, yang membawa 13 wanita dalam misi Women's Boat to Gaza (WBG) yang dipintas dan ditawan tentera laut Israel kini dipercayai menuju pelabuhan Israel, Ashdod.

 

Tentera laut Israel mengesahkan ia memintas, menaiki dan menahan kapal yang turut membawa wakil tunggal Malaysia, Dr Fauziah Mohd Hasan, 35 batu nautika dari pantai.

 

Menurut kenyataan tentera laut Zionis itu, anggota tentera menaiki dan memeriksa kapal berkenaan tanpa berlaku kejadian buruk sebelum diarah ke pantai.

 

“Selaras dengan arahan kerajaan dan selepas usaha melalui diplomatik yang tidak berjaya, tentera laut Israel mengubah haluan kapal itu supaya tidak melanggar undang-undang sekatan maritim.

 

“Lawatan dan penggeledahan kapal itu berjalan lancar,” kata kenyataan itu,

Menurut Pusat Krisis WBG Humanitarian Care Malaysia (MyCARE), kapal itu terputus hubungan dengan mereka pada 8.50 malam tadi.

 

“Kami mengesahkan kapal Zaytouna-Olive beserta tiga kru dan 10 orang anak kapal termasuk wakil tunggal Malaysia, Dr Fauziah Mohd Hasan ditawan tentera Israel sekitar jam 8:58 malam,” kata kenyataan MyCARE.

 

Misi itu diterajui pemenang Hadiah Nobel 1976 Mairead Maguire, berlepas Barcelona menuju Semenanjung Gaza sebagai misi kemanusiaan Freedom Flotilla Coalition untuk penduduk Palestin yang terkepung.

 

Menurut tentera laut Israel, ia beberapa kali mengarahkan kapal itu mengubah haluan.

 

“Selepas didapati enggan, tentera laut menaiki dan menggeledah kapal itu di perairan antarabangsa,” kata kenyataan.

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com