Ikan Lumba-Lumba Perisik Israel Gemparkan Gaza

September 24, 2016

Seekor ikan lumba-lumba disyaki melakukan 'misi mengintip untuk Israel' dilaporkan ditangkap oleh kumpulan pergerakan Hamas di Laut Mediterranean.

 

Ikan yang mendapat perhatian pergerakan Palestin tersebut kerana ia melakukan pergerakan dalam air yang 'mencurigakan', kata Hamas.

 

Kumpulan yang menguasai enklaf pantai berkata, ikan lumba-lumba tersebut dilengkapi dengan kamera video dan peralatan pengintipan lain.

 

Munurut Al Quds, ikan tersebut juga membawa peralatan yang boleh melepaskan anak panah yang boleh mencederakan manusia. Haiwan tersebut kini berada dalam jagaan Hamas.

 

Ikan lumba-lumba, seperti singa laut, telah digunakan oleh tentera Amerika Syarikat sejak tahun 1960 bagi tujuan pengintipan.

 

Haiwan, burung malah rodensia (tikus) digunakan untuk aktiviti-aktiviti pengintipan di Timur Tengah.

 

Pada 2007, sebanyak 14 ekor tupai dilaporkan 'ditahan' atas dakwaan mengintip di Iran. Rangkaian media negara itu, IRNA, melaporkan rodensia itu ditemui membawa 'peralatan mencuri dengar'.

 

Setahun selepas itu, pihak berkuasa keselamatan Iran menahan dua suspek 'burung merpati' dekat kemudahan nuklear.

 

Pada 2011, seekor 'burung hering Mossad' ditangkap di Arab Saudi kerana disyaki melakukan pengintipan.

 

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com