MAPIM dan NGO Kemanusiaan China Salur Bantuan Ke Bangladesh

September 21, 2016

Chittagong, Bangladesh - 21 September 2016 Chinese Muslim NGO berkolaborasi bersama Mapim dalam projek bantuan kemanusiaan kepada Etnik Rohingya.

 

Mapim mengetuai misi ke Bangladesh ini dan dibantu sama oleh 4 orang yang mewakili NGO dari China iaitu Puan Lihong Wang, Minqing Bai, Yunfeng Mu dan Hj Elyas termasuk 2 orang deligasi MAPIM iaitu saudara Muhammad Hidayat dan Nik Abd Aziz (Ketua Misi). Fokus misi kali ini ialah untuk menyalurkan dana dan bantuan kepada penduduk pendalaman di Chittagong. 

 

Lebih 3000 keluarga yang berjaya di salurkan bantuan dan sebanyak 10 buah Madrasah Rohingya yang telah mendapat manfaat dalam misi ini. Bantuan pek makanan berupa beras dan minyak masak telah berjaya diagihkan kampung-kampung di pendalaman Chittagong. Di samping proses saluran bantuan berjalan pihak kami berjaya mengumpul maklumat dan perangkaan projek Mikro Kredit kepada masyarakat miskin Bangladesh amnya dan masyarakat Rohingya khususnya.

 

Dana yang dibawa oleh NGO China merupakan zakat harta dari penduduk Muslim Guangzhou, China.

 

Hasil perbincangan bersama Ketua-Ketua Kampung tempatan di Chittagong mereka bersetuju untuk membuat satu usahasama projek mikro kredit seperti menjual produk-produk tempatan  yang dibuat sendiri di dalam industri China.  

 

Selain itu, berdasarkan perbincangan bersama pihak Madrasah Rohingya di sini pula telah memutuskan untuk mengadakan projek untuk menaik taraf pendidikan dari segi infrastuktur dan medium pembelajaran mereka. 

 

Ayuh bersama dalam membantu mereka!!  Dari Ummah Untuk Ummah.

 

 

 

 

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com