Bela Rohingya: NGO M'sia mahu jumpa Suu Kyi

 

KUALA LUMPUR: Kaunselor Negara Myanmar, Aung San Suu Kyi digesa menunjukkan komitmennya untuk memulihkan status etnik minoriti di negara itu khususnya isu penindasan yang berlaku.

Presiden Majlis Perundingan Islam Malaysia (Mapim), Mohd Azmi Abdul Hamid berkata, sebagai Pemenang Keamanan Nobel, Suu Kyi kini berkedudukan paling strategik untuk meluncurkan proses reformasi nasional.

"(Iaitu) bagi mewujudkan Myanmar yang lebih harmonis antara pengikut agama di negara itu. Beliau kini menduduki puncak kekuasaan setelah memenangi Pilihan Raya Umum 2015.

"Perubahan drastik rakyat menerima parti beliau NLD dengan majoriti besar sewajarnya dijadikan peluang untuk melakukan anjakan untuk membela golongan minoriti yang ditindas selama ini pada zaman regim junta," ujarnya di Hotel Regency, di sini sebentar tadi.

Beliau menegaskan demikian pada Mesyuarat Mapim bersama NGO Islam yang membentuk Jaringan Badan Bertindak Untuk Keadilan dan Keamanan Asean.

Jaringan tersebut diwujudkan untuk menjadi forum antara Suu Kyi dengan masyarakat sivil bagi mencapai matlamat mengembalikan hak golongan minoriti dan melakukan interaksi yang produktif.

Gabungan NGO itu turut menyatakan kesediaan bertemu pemimpin tersebut yang dijangka melawat Malaysia pada Ogos depan.

"Kami mengharapkan wujud ruang yang lebih luas untuk Myanmar keluar dari kepompong lama dan memulakan era baharu menjadi anggota Asean yang lebih harmonis dengan hak manusia.

"Sebagai tokoh yang dikenali pejuang kebebasan, Suu Kyi sewajarnya lebih mesra untuk mendengar pandangan NGO dan bertindak dengan dengan bijak menangani isu kaum Rohingya tertindas dan menjadi perhatian dunia.

"Hentikan kempen kebencian terhadap Muslim dan Islam yang menjadi punca penindasan ke atas kaum minoriti," gesanya mewakili suara 148 NGO Islam dan kemanusiaan selain turut dihadiri wakil Dewan Pemuda PAS Malaysia.

Azmi turut membangkitkan situasi Kem IDP yang mengehadkan pergerakan pelarian serta menafikan akses kepada keperluan asas dan bantuan kemanusiaan untuk kaum Rohingya di Arakan.

Tegasnya, ia harus dipulihkan supaya mereka boleh kembali membina semula kehidupan normal.

Beliau turut mengingatkan bahawa suara dunia dari pelbagai agensi antarabangsa dan komuniti sivil yang menuntut Kerajaan Myanmar menghentikan penindasan itu tidak boleh dianggap sebagai campur tangan asing.

"Punca ketegangan di Myanmar hingga mencetuskan ratusan ribu kaum Rohingya menjadi mangsa dan pelarian di beberapa negara.

"Ia mendatangkan beban kepada negara penerima adalah akibat polisi regim Myanmar yang selama ini bersifat brutal ke atas kaum minoriti.

"Pertemuan yang kami inginkan untuk bersemuka denga  beliau bagi membantu merungkai segera isu ini," aju beliau.

 

Sumber: http://m.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/41916-bela-rohingya-ngo-m-sia-mahu-jumpa-suu-kyi

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com